Zi importantă pentru absolvenţii promoţiei 2016 de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, care luni, 23 mai, într-o atmosferă festivă, şi-au luat rămas bun de la cei patru ani de liceu.
254 de elevi au ajuns la linia de sosire a călătoriei lor prin liceu, ceremonia de absolvire având loc în sala mare a Casei de Cultură a municipiului.
Drumul lor iniţiatic, presărat de satisfacţii, bucurii şi regrete, dezamăgiri şi reuşite a ajuns la final, poarta maturităţii urmând să se deschidă pentru ei toţi.
„Ca dascăli, în astfel de momente, nu ştim ce să facem mai întâi. Să ne bucurăm că o nouă generaţie este pregătită să păşească pe drumul vieţii, să se desăvârşească continuu şi să-şi transforme numele în renume sau să ne întristăm că timpul a trecut uşor, uşor, pe nesimţite şi că dacă poate am reuşi să-l întoarcem am face anumite lucruri altfel? (...) Vouă, dragi elevi absolvenţi, vă spunem că noi nu vom fi niciodată plecaţi de aici, ştim că şi în inimile voastre ne veţi purta acolo unde veţi merge de acum înainte”, le-a transmis adjuncta instituţiei, prof. Anca Greculeac, adolescenţilor.
La rândul său, prof. Elena Manuela David a ţinut discursul oficial al cursului festiv, aceasta vorbindu-le tinerilor despre valorile fiecăruia, valori care „ne conturează unicitatea şi ne marchează autenticitatea”.
Diploma de onoare şi Premiul „Profesor Frieda Vigder”
Diploma de Onoare a Colegiului „Petru Rareş”, cea mai înaltă distincţie a instituţiei, a fost adjudecată de eleva Raluca Rîmbu, şefă de promoţie cu media 9,96, aceasta remarcându-se prin bogata sa activitate literară, fiind şi membră a clubului de poezie Alecart, participări la concursuri de specialitate (LicArt, Tinere condeie). Mai mult, Raluca este vicecampioană naţională la sabie, arte marţiale vietnameze şi lupte.
În cadrul ceremoniei de luni a fost acordat şi premiul „Profesor Frieda Vigder”, instituit în urmă cu şase ani de prof. Ica Manas, de la Case Western Reserve University din Cleveland, Ohio, SUA, în amintirea mătuşii sale Frieda Vigder, apreciată profesoară de chimie a colegiului sucevean şi directoare între anii 1957-1963.
Premiul „Profesor Frieda Vigder” i-a revenit lui Nicu Andronic – Gorcea, actualmente membru în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Biologie. La faza naţionala a obţinut premiul I, elevul calificându-se şi participând la toate etapele naţionale ale olimpiadei de biologie la care poate participa un elev în ţara noastră: în clasa a VII-a şi în toţi anii de liceu.
Distincţii pentru cei mai merituoşi elevi ai generaţiei
Reprezentanţii colegiului au acordat distincţii celor trei olimpici naţionali din anul 2015-2016, din clasa a XII-a: Nicu Andronic – Gorcea (biologie), Mihaela Diaconescu (spaniolă) şi Mircea Vacariuc (astronomie şi astrofizică).
Totodată, zeci de elevi din cele nouă clase a XII-a au fost invitaţi pe scenă de dascălii lor, în semn de recunoştinţă pentru premiile obţinute la concursurile şcolare. Fiecare a primit câte o diplomă de excelenţă.
Premiul catedrei de matematică a mers către Geanina Cosavanu, cea mai bună la disciplina informatică a fost desemnată Naomi Moisuc, la biologie – Nicolae Andronic - Gorcea, chimie – Mihai Bolohan, astronomie şi astrofizică - Mircea Vacariuc, franceză – Andreea Iţu şi Ana Maria Avasaloaie, istorie – Estera Stanciuc, limba română – Daniela Petrovici, Adela Căşuneanu, Anca Broască, Ozana Ciobanu, Bianca Dumencu, germană - Ostafi Leonard, Teona Severin şi Andra Măciucă, spaniolă – Mihaela Diaconescu, desen - Gabriela Onu şi Ana Mihail, engleză - Alexandru Malaşincu.
Premiul Olive Award, tot din partea catedrei de engleză, a fost obţinut de Diana Beldeanu, iar premiul The most improved – Iuliana Iacob.
Voluntarii anului, cu peste 500 de ore de voluntariat, au fost desemnaţi Raluca Dascălu şi Alexandra Tătar.
Tudor Găitan, George Boca, Matei Gavrilovici şi Razvan Ţăran, cei care au pus bazele Clubului de dezbateri al colegiului, au fost, de asemenea, evidenţiaţi.
Au fost acordate şi trei Diplome de Excelenţă Academică: Monica Butac – limba polona, Daniela Petrovici – limba română şi Adela Căşuneanu – limba română.