Un tânăr de etnie romă din Berchişeşti cercetat pentru infracţiunea de ultraj, sub acuzaţia că a agresat un poliţist, pe care l-ar fi lovit cu pumnii în zona capului şi l-ar fi trântit la pământ, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de Tribunalul Suceava, decizia fiind definitivă. Decizia Tribunalului, din data de 20 mai, care a admis contestaţia procurorilor, a schimbat hotărârea Judecătoriei Gura Humorului, care stabilise că inculpatul, Gheorghe Ursu, poate fi cercetat în stare de libertate, sub măsura controlului judiciar.
Pe data de 11 mai, printr-un apel la 112, Poliţia a fost sesizată de un scandal în cartierul de romi Schinărie din satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa. La faţa locului s-au deplasat doi poliţişti. Profitând de întuneric, un tânăr s-a apropiat cu o bâtă de lemn de poliţişti şi a încercat să-l lovească pe unul dintre ei. Agentul a parat lovitura şi a încercat, alături de coleg, să-l imobilizeze pe bărbat. În scandal a intervenit şi mama agresorului, care i-a rupt uniforma de serviciu agentului. La scurt timp, unul dintre agenţii de poliţie a fost lovit cu pumnii în zona capului şi a fost trântit la pământ. Agresorul a reuşit să scape din mâinile celor doi poliţişti şi a fugit.
Agentul de poliţie agresat a formulat plângere penală pentru infracţiunea de ultraj, depunând la dosar şi un certificat medico-legal care atestă că a suferit leziuni care necesită 3-4 zile de îngrijiri medicale.
Gheorghe Ursu a fost prins la trei zile de la agresiune, fiind pus sub acuzare pentru infracţiunea de ultraj de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
Semnalul tras de sindicatul agenţilor de poliţie
După ce Judecătoria Gura Humorului a respins propunerea de arestare preventivă a procurorilor, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Biroul Teritorial Suceava, Vasile Grumăzescu, a transmis un comunicat în care şi-a arătat nemulţumirea şi dezamăgirea faţă de decizia de lăsare în libertate a agresorului. El a avertizat că în astfel de situaţii autoritatea poliţistului este ştirbită: “Ne întrebăm oare cum vor putea poliţiştii să vegheze la siguranţa cetăţenilor, dacă nici Justiţia nu dispune măsuri ferme faţă de agresori în momentul în care atentează la integritatea poliţiştilor? Acest fapt îi încurajează și pe alții să comită astfel de fapte față de organele de poliție întrucât măsura luată este nesemnificativă, transmiţându-se un mesaj injust că ultrajul nu este o faptă gravă şi, automat, se încurajează fenomenul”, a transmis Vasile Grumăzescu.
Ieri, după decizia de arestare preventivă luată de Tribunalul Suceava, SNAP Suceava a ţinut să transmită un mesaj de apreciere faţă de decizia justiţiei.
Un adevăr este că în multe dosare din trecut pentru infracţiuni de ultraj, agresorii au scăpat cu pedepse blânde, care de multe ori nu au presupus închisoarea cu executare. Pe de altă parte, în ultima perioadă, măsurile restrictive ori condamnările pentru astfel de fapte au devenit mai severe.