„Noaptea Muzeelor” a fost marcată la Suceava printr-o serie de manifestări culturale găzduite fie de Cetatea de Scaun, Hanul Domnesc, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Muzeul Satului Bucovinean, fie de Observatorul Astronomic. Intrarea a fost liberă, astfel că şi în acest an „Noaptea Muzeelor” a fost ca un magnet, înregistrându-se un număr mare de vizitatori. Cetatea de Scaun a Sucevei a fost printre principalele atracţii ale ediţiei din anul 2016 a evenimentului european "Noaptea Muzeelor", spectacolul inedit al sucevenilor din Ordinul Solomonarilor adunând sute de spectatori. Efecte pirotehnice spectaculoase au luminat şanţul de apărare al cetăţii medievale preţ de aproape jumătate de oră, iarjongleriile cu poiuri cu foc, evantaie şi bâte în flăcări le-au tăiat adesea suflarea celor din audienţă.
Membrii Ordinului Solomonarilor, enigmatice personaje ale mitologiei româneşti, ce ţin de sfera fantasticului popular, au dat viaţă unui spectacol tainic, mistic, intens, cu lupte cu bâte în flăcări, dueluri şi jonglerii primejdioase.
Crina Voloşeniuc, din Ordinul Solomonarilor, a explicat că „solomonarul era un vrăjitor care se ocupa de magie meteorologică. În continuare, prin sate, chiar în Suceava, mai există credinţa aceasta că un bătrân poate fi solomonar şi el aduce grindina sau, dimpotrivă, poate alunga norii de grindină, de ploaie, aducând o vreme prielnică. Solomonarul e ca un fel de şaman nordic, dacă ar trebui să facem o comparaţie. E un învăţat, e binecuvântat de Dumnezeu, dar e şcolit de el însuşi Satana. Ceea ce e foarte interesant, e un personaj duplicitar”.
Cât despre spectacolul de sâmbătă seară, Crina Voloşeniuc a mai punctat că Şolomanţa vorbeşte despre şcoala unde sunt şcoliţi solomonarii, drumul iniţiatic fiind punctul de plecare al acestei reprezentaţii.
Muzica aparte, ca un descântec misterios, destoinicia solomonarilor şi jongleriile spectaculoase au fost recompensate cu aplauze de spectatori, chiar dacă unii dintre aceştia aşteptaseră spectacolul de mai bine de două ore.
Reprezentanţii Ordinului ne-au mai povestit că trupa a luat fiinţă în anul 2012 în Suceava şi reprezintă nevoia Sucevei de a se alinia cu alte oraşe ale ţării care aveau trupe de reconstituire medievală, de dansuri cu foc etc.
„Pur şi simplu vrem să aducem mitologia românească mai aproape de spectatori, pentru că avem nişte personaje foarte interesante, printre care acest solomonar, specific zonei noastre şi zonei Braşovului”, ai mai explicat cei din OS.
Peste 3.000 de vizitatori la Observatorul Astronomic
Şi Observatorul Astronomic Suceava a atras un număr mare de vizitatori, peste 3.000 de persoane trecând pragul instituţiei sâmbătă seară. S-au înregistrat 1.240 de participanți la spectacolele de Planetariu, 1.538 la observații solare și nocturne, 384 la filme 3D, 40 la atelierele de pictură şi alte sute de vizitatori la expozițiie din Rotonda Planetariului și Turnul Observatorului.
„Dincolo de statistici ne bucură interesul major pentru observațiile astronomice”, a punctat prorectorul Universităţii din Suceava, Mihai Dimian, responsabil de activitatea Observatorului, pe pagina unui site de socializare.