Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mai 2016 - Anul XXI, nr. 119 (6232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Record de participanţi la ediţia de anul acesta a evenimentului Hora Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediţia de anul acesta a evenimentului Hora Bucovinei de la Frasin a atras un număr record de participanţi. Ediţia de anul acesta, cea de-a opta, s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, 21 şi 22 mai, iar potrivit organizatorilor, numai ieri, la Hora Bucovinei au fost prezenţi peste 40.000 de vizitatori. Hora Bucovinei a fost organizată de Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu Primăria oraşului Frasin, Direcţia Silvică Suceava, Camera de Comerţ și Industrie Suceava, Clubul Naţional Bucovina al crescătorilor şi proprietarilor de câini de rasă Ciobănesc Românesc de Bucovina. În prima zi a evenimentului, care marchează urcatul oilor la munte, vizitatorii au putut vizita stânele special amenajate şi observa obiceiurile şi tradiţiile legate de măsura oilor, tot sâmbătă fiind organizată şi o petrece a bacilor. Ziua principală a Horei Bucovinei a fost ieri, când încă de la primele ore ale dimineţii, mii de suceveni, dar şi turişti din ţară şi străinătate au venit în incinta fostei tabere Bucşoaia pentru a asista la spectacolele de muzică populară, pentru a degusta din produsele tradiţionale preparate de bacii de la stânele din zona de munte sau pentru a admira expoziţiile de animale. Toţi cei care au dorit au putut să deguste cele mai delicioase produse tradiţionale gătite de bacii de la stânele din zona Humor, Frasin, Fundu Moldovei, Breaza, Vama sau de la stâna Cooperativei Agricole „Timineanca” din Fundu Moldovei. Din ceaunele care au clocotit pe foc întreaga zi s-a putut servi balmoş, borş de miel, viţel sau miel în smântână, deliciile culinare fiind completate de miei sau viţei la proţap şi de urdă, caş, brânză frământată sau mămăligă cu brânză şi smântână.

Pe lângă stânele tradiţionale din judeţul Suceava, vizitatorii au putut să admire expoziţia cu cei mai frumoşi câini ciobăneşti din Bucovina, dar şi expoziţii de cai şi de oi, prezentate de crescătorii din judeţul Suceava. Şi anul acesta, unul dintre cele mai atractive standuri, în special pentru copii, a fost cel al Direcţiei Silvice Suceava, unde a fost expusă o întreagă colecţie de animale şi păsări împăiate, reprezentantul acestei instituţii oferindu-le tuturor celor interesaţi informaţii despre exemplarele prezentate.

 

Vizitatorii au putut să deguste produse de stână 100% naturale

Despre cât de bune şi gustoase sunt produsele tradiţionale ne-a vorbit un gospodar din Fundu Moldovei, Nelu Ivanciuc, care le-a oferit celor care au dorit aproape tot ceea ce se găteşte la o stână,  de la caş, urdă, jintiţă, balmoş, şi până la viţel la proţap şi viţel cu smântână la ceaun. Nelu Ivanciuc ne-a mărturisit că mâncărurile tradiţionale de la stână sunt în primul rând pentru oameni sănătoşi, dar şi pentru cei care vor să mănânce o mâncare sănătoasă. Întrebat cât de bune sunt mâncărurile de la stână, gospodarul din Fundu Moldovei ne-a spus: „părerea mea sinceră e că sunt bune. Acum depinde de ce boală suferiţi. Adică asta e mâncare pentru oameni sănătoşi. Are tot ceea ce trebuie să conţină o mâncare adevărată. Ceea ce se mănâncă în ziua de azi e un pic cam pe lângă. Aici nu se vede nimic din ingredientele astea de pe la supermarketuri, nu o să vedeţi aici cotletul ăla umflat sau nu mai ştiu ce”. Nelu Ivanciuc a ţinut să mai adauge că din punctul său de vedere, Hora Bucovinei este „un eveniment extraordinar”, fiind prima manifestare câmpenească organizată pentru a marca urcatul oilor la stână.

 

Parada gospodarilor a fost deschisă de gospodarii din Frasin. Invitaţii speciali au fost Nicolae Furdui Iancu şi Margareta Clipa

Deschiderea oficială a Horei Bucovinei a avut loc cu parada gospodarilor din judeţul Suceava. Primii care au defilat prin faţa spectatorilor au fost gospodarii din Frasin, în frunte cu primarul acestui oraş, Marinel Bălan. Au urmat apoi trăsurile cu gospodari veniţi din Broşteni, Vama sau Gura Humorului, iar după o paradă a cailor, în faţa spectatorilor au defilat grupuri de gospodari, gospodine şi copii îmbrăcaţi în frumoase costume populare din localităţi precum Mălini, Cajvana, Fundu Moldovei, Vama, Sadova, Broşteni, Şcheia, Todireşti sau Stamate.

După discursurile oficialităţilor, spectatorii au asistat la un adevărat maraton de muzică populară. Pe scena din fosta tabără Bucşoaia au urcat interpreţi de muzică populară şi grupuri folclorice din mai multe zone ale judeţului, precum şi artiştii Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului” din Sibiu. Invitaţii speciali ai zilei de ieri au fost renumiţii interpreţi de muzică populară Nicolae Furdui Iancu şi Margareta Clipa.

 

Nechifor: „Să trăiască Bucovina în veci, această floare frumoasă a României”

La deschiderea oficială a Horei Bucovinei, primarul din Frasin, Marinel Bălan, le-a transmis tuturor celor prezenţi că prin acest eveniment, Bucovina este din nou în straie de sărbătoare şi îşi pune în valoare o parte din frumuseţile acestei zone. „Bucovina s-a mândrit întotdeauna cu tot ceea ce are mai frumos, cu portul popular, cu măiestria meşteşugarilor, cu bucatele gustoase şi cu obiceiurile din această zonă. Avem aici stânele din zona de munte şi obiceiurile crescătorilor de animale, obiceiuri de stână, care îşi păstrează originalitatea şi poate azi sunt mai vii ca altădată”, a spus primarul din Frasin. El a ţinut să mulţumească în mod special pentru sprijinul primit din partea Consiliului Judeţean Suceava pentru organizarea acestui eveniment. „Hora Bucovinei nu ar fi existat la dimensiuni atât de mari dacă nu ar fi fost Consiliul Judeţean Suceava. Domnule preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, vă rog să-mi permiteţi ca în numele tuturor celor care iubesc Hora Bucovinei să vă mulţumesc dumneavoastră şi colaboratorilor dumneavoastră pentru frumoasa realizare de astăzi”, a spus Marinel Bălan.

Invitat pe scenă pentru a adresa un cuvânt în deschiderea Horei Bucovinei, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat în primul rând numărul mare de participanţi veniţi la evenimentul de la Frasin.

„Mulţumim lui Dumnezeu pentru vremea minunată. Asta-i Bucovina, avem steagul nostru naţional, avem gospodari şi tradiţiile noastre. Felicitări, domnule primar. Să trăiască Bucovina în veci, această floare frumoasă a României”, a spus Cătălin Nechifor.

Invitat la această ediţie a Horei Bucovinei, fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a ţinut să felicite organizatorii pentru modul în care se preocupă pentru a păstra tradiţiile şi obiceiurile din Bucovina. „Vă felicit pentru această tradiţie extraordinară, pentru frumuseţea acestor obiceiuri şi pentru frumuseţea în care le prezentaţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze în continuare, aşa cum v-a binecuvântat cu nişte locuri atât de frumoase, cu oameni frumoşi, cu obiceiuri, costume populare şi muzică atât de frumoase. Felicitări pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi”, a fost mesajul lui Titus Corlăţean.

Printre oficialităţile prezente la Hora Bucovinei au fost şi parlamentarii PSD Ioan Stan, Eugen Bejinariu, Ovidiu Donţu, Neculai Bereanu şi Cezar Cioată. La Hora Bucovinei a fost prezent şi deputatul ALDE Alexandru Băişanu.

 

Flutur vrea ca Hora Bucovinei să capete o dimensiune internaţională

Prezent la Hora Bucovinei, senatorul PNL Gheorghe Flutur a apreciat în mod special acest eveniment, amintind că a fost iniţiatorului lui atunci când a fost preşedinte al Consiliului Judeţean, dar a şi criticat faptul că ieri a fost şi mult kitsch. „Mă bucur că este un eveniment care a ajuns la a opta ediţie. Este un eveniment care va trebui încurajat, pentru că pune în valoare portul popular în primul rând, obiceiurile, dansurile şi cântecele Bucovinei, şi are menirea de a aduce lume, pentru a ne întâlnim aici crescători de animale, gospodari din toată zona Sucevei, dar şi din alte judeţe. Şi cred că Hora Bucovinei merită toate aplauzele”, a declarat Gheorghe Flutur. El a spus că sucevenii merită un astfel de eveniment, precizând că este necesar ca la Hora Bucovinei să fie prezente şi minorităţile din judeţul Suceava, de la ucraineni, polonezi şi până la nemţii din Bucovina.

„Sunt bucuros că se continuă acest eveniment, dar cred că va trebui să facem mai mult. Şi eu voi promova tradiţionalul din aceste evenimente. Pentru că dacă vă uitaţi bine există destul de mult kitsch, şi nu are ce căuta. Poate la intrarea în incinta Horei Bucovinei trebuiau să fie meşteşugarii cu produse tradiţionale din Bucovina, gastronomia de Bucovina. De aceea voi încuraja în continuare acest lucru şi sunt bucuros că sunt alături de sucevenii mei dragi. Îmi încarc şi eu bateriile în fiecare an şi sper ca anul viitor să internaţionalizăm Hora Bucovinei, pentru că merită acest lucru”, a mai declarat Flutur.

El a precizat că o atenţie mai mare va trebui să fie dată crescătorilor de animale din judeţul Suceava şi  obiceiurilor tradiţionale, care vor trebui puse mai mult în valoare la ediţiile viitoare.

Alături de Gheorghe Flutur, la Hora Bucovinei au mai fost prezenţi şi deputaţii Ioan Balan şi Sanda-Maria Ardeleanu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Record de participanţi la ediţia de anul acesta a evenimentului Hora Bucovinei.
 Vizualizări articol: 7527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Record de participanţi la ediţia de anul acesta a evenimentului Hora Bucovinei3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei