Oferta Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) pentru cele două sesiuni de admitere din acest an cuprinde 1.100 de locuri bugetate la licenţă şi 506 locuri la programele de masterat, acestora adăugându-li-se locurile destinate cetăţenilor moldoveni și românilor din diasporă.
Rectorul instituţiei, prof. dr. ing. Valentin Popa, a arătat că se înregistrează o creştere a numărului de locuri bugetate alocate de Ministerul Educaţiei Universităţii sucevene.
„Comparativ cu anul 2015, sunt cu 10 locuri mai mult la licenţă şi cu 20 de locuri mai mult la masterat. La Universitatea <Ştefan cel Mare> numărul locurilor bugetate a crescut, în condiţiile în care la nivel naţional sunt cu 400 de locuri subvenţionate mai puţin. Locurile alocate într-o primă fază mai pot fi suplimentate pe parcurs”, a subliniat Valentin Popa.
De asemenea, USV scoate la concurs şi 1.530 de locuri cu taxă la programele de licenţă şi 1.000 de locuri la masterat.
Admiterea de la Universitatea din Suceava se organizează în două sesiuni:18-29 iulie şi 5-16 septembrie.
Facultăţile vor menţine modalitatea de admitere din anii trecuţi, notele obţinute la probele scrise ale bacalaureatului şi media de la examen urmând să fie criteriile principale de admitere în anul academic 2016-2017.
Specializarea Calculatoare primeşte cele mai multe locuri bugetate
Cele mai multe locuri bugetate, 200 la număr, au fost repartizate Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESC). De asemenea, Calculatoare este specializarea care a primit cele mai multe locuri subvenţionate de la nivelul întregii universităţi, 55, la care se adaugă alte 69 de locuri cu taxă. În contextul unei adresabilităţi ridicate, conducerea USV a solicitat Ministerului Educaţiei creşterea capacităţii de şcolarizare pentru această specializare. Facultatea mai scoate la concurs locuri la specializările Automatică şi informatică aplicată (32), Electronică aplicată (32), Managementul energiei (28), Sisteme electrice (28) şi Inginerie economică (25).
Absolvenţii ciclului liceal care vor să urmeze cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică au 187 de locuri subvenţionate şi 649 cu taxă. Cele mai multe locuri fără taxă au fost alocate programelor Informatică economică (25), Finanţe bănci (20) şi Afaceri internaţionale (20).
La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării sunt scoase la concurs 148 de locuri fără taxă, cele mai multe la programele Română – O limbă modernă (45) şi Engleză – Germană/Română (42).
Absolvenţii ciclului liceal care se pregătesc de admiterea în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a USV au la dispoziţie 97 de locuri subvenţionate de stat şi 95 de locuri cu taxă. Dintre locurile bugetate, 42 sunt atribuite domeniului Sănătate.
Facultatea de Silvicultură pune la dispoziţia absolvenţilor de liceu 78 de locuri fără taxă, 53 dintre ele la specializarea Silvicultură, iar restul la Ecologie.
La Facultatea de Istorie şi Geografie figurează 140 de locuri fără taxă şi 155 de locuri cu taxă, cele mai multe locuri subvenţionate fiind la Geografia turismului (33).
Facultatea de Inginerie Alimentară dispune de 115 locuri fără taxă şi 126 cu taxă, iar pentru Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, au fost alocate 40 de locuri bugetate şi 57 de locuri cu taxă.
Tinerii care vor să opteze pentru unul din cele trei programe ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management au la dispoziţie 95 de locuri bugetate şi 30 de locuri cu taxă. Cele mai multe locuri subvenţionate sunt la specializarea Tehnologia construcţiilor de maşini (46).