Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mai 2016 - Anul XXI, nr. 118 (6231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment cultural

Studenţi din zece universităţi din ţară şi străinătate participă la Festivalul internaţional al şcolilor de teatru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru dă startul la Suceava unui maraton de spectacole studenţeşti, ce vor avea loc în perioada 4-11 iulie, cu participarea a zece şcoli atât din ţară, cât şi din străinătate.

Ediţia 2016 a festivalului aduce spectacole reprezentative ale şcolilor de teatru din România: Universitatea de Arte Târgu Mureş – Facultatea de Arte, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu – Facultatea de Teatru, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi – Facultatea de Teatru, Universitatea din Craiova, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru şi Televiziune şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi - Facultatea de Arte. Acestora li se adaugă o componentă internaţională, respectiv patru şcoli din străinătate: Academia de Muzică şi Arte Plastice Chişinău, Republica Moldova, Şcoala de Film Lodz, Polonia, Universitatea de Arte Bratislava, Slovacia, Academia Naţională de Teatru şi Film Sofia, Bulgaria.

Directorul festivalului, actorul Paul Chiribuţă, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „sunt patru şcoli din străinătate. Ne-am orientat anul acesta către şcolile care vin din spaţiul est-european, balcanic, în perspectiva unei dezvoltări pe care o preconizăm a acestui festival, care dincolo de această manifestare, de spectacole, de prezenţă efectivă, poate genera chiar proiecte la nivel european, balcanic. Cred că asta ar fi direcţia pe care acest festival ar trebui să se dezvolte în viitor”.

La rândul său, edilul Ion Lungu a punctat faptul că Primăria Suceava este principalul finanţator al evenimentului, fiind alocaţi 160.000 de lei. Lungu a mai amintit şi de alte evenimente culturale pe care Suceava le va găzdui în această vară, printre care Festivalul de film pentru amatori UNICA, 16-23 august, Festivalul de Artă Medievală etc.

Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, accesul publicului la spectacolele din cadrul festivalului fiind gratuit.

La finalul celor şapte zile de festival, spectatorii vor alege cel mai bun spectacol al acestei ediţii.

 

„O şcoală de teatru înseamnă emulaţie, energie, oameni tineri, audienţă”

Directorul festivalului a mai arătat că evenimentul s-a bucurat de un succes notabil la primele două ediţii, specificând că şi-ar dori ca în viitorul apropiat să înfiinţeze un Centru Internaţional de Creaţie a tinerelor generaţii.

„Sunt cât se poate de fericit că această iniţiativă unică la nivelul ţării noastre şi printre cele câteva câte sunt la nivel european poate continua cu acelaşi succes. Sunt bucuros că aceste prime două ediţii au pus în valoare interesul publicului, în special al tineretului, al elevilor, pentru fenomenul teatral. Această audienţă e un lucru extraordinar de îmbucurător pentru această misiune de educare pe care teatrul o are şi pe care şcoala, din păcate, nu mai poate să o asigure în totalitate. Educaţia prin teatru are foarte multe virtuţi, şi anume că se învaţă prin joc, prin bucuria întâlnirii, mai puţin prin obligaţia asimilării unor date. Aceste valori morale, culturale, de care avem nevoie, pot fi foarte bine transmise prin teatru. Cred că această iniţiativă va evolua şi sper ca în cel mai scurt timp să fondăm un Centru Internaţional de Creaţie a tinerelor generaţii”, a spus Paul Chiribuţă.

Acesta a fost completat de regizorul Andrei Munteanu, directorul artistic al Teatrului „Matei Vişniec”, care a precizat că la Suceava se întâmplă două lucruri fundamentale: Festivalul internaţional al şcolilor de teatru, eveniment foarte bine văzut în afara ţării, şi înfiinţarea unui teatru, o mişcare importantă pentru istoria acestui oraş.

„O şcoală de teatru înseamnă emulaţie, energie, oameni tineri, audienţă, vizibilitate pentru locul unde are loc evenimentul”, a mai spus regizorul.

Munteanu a menţionat că primele spectacole ale Teatrului „Matei Vişniec” ar putea avea loc în toamna acestui an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţi din zece universităţi din ţară şi străinătate participă la Festivalul internaţional al şcolilor de teatru.
 Vizualizări articol: 2999 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studenţi din zece universităţi din ţară şi străinătate participă la Festivalul internaţional al şcolilor de teatru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei