Balastierele existente pe raza oraşului Liteni sunt o adevărată piatră de încercare pentru locuitorii de aici, iar problemele pe care le generează se acumulează de la un an la altul. Consilierul local Lenuţa Balan a precizat că a avut discuţii cu zeci de oameni şi într-o majoritate covârşitoare i s-au adus la cunoştinţă necazurile legate de exploatările intensive de balast.
„De exemplu, cetăţenii din gospodăriile care sunt amplasate de-a lungul râului Suceava se plâng că fântânile au secat în proporţie de 80%, iar apa potabilă de la reţeaua de apă şi canalizare nu este extinsă să aibă acces toţi cetăţenii din localitate. Plângerea cetăţenilor vizează faptul că apa potabilă de la reţea nu este chiar potabilă, mai exact că are nitriţi şi nitraţi, dar şi alte substanţe improprii, iar prin secarea fântânilor suntem condamnaţi la o viaţă de coşmar”, a explicat Lenuţa Balan.
Un alt aspect sesizat a fost acela că în multe cazuri se excavează pe timp de noapte, iar acest aspect creează disconfort pentru oamenii care locuiesc în apropierea balastierelor.
Ca urmare a acestor activităţi nocturne, multe dintre ele la limita legalităţii, zeci de case au fost afectate şi au apărut distrugeri mai mici sau mai mari.
„Personal, am sesizat primarul şi Consiliul Local pentru unele din aceste distrugeri şi mi s-a răspuns că nu există baza legală să se poată face ceva în acest sens. Am mai sesizat lipsa indicatoarelor de tonaj şi viteză şi chiar posibilitatea punerii de limitatoare de înălţime, iar răspunsul a fost halucinant: indicatoarele au fost furate pentru fier vechi. Mai trebuie spus că primarul, înainte de a ajunge şeful administraţiei locale, a fost angajat al acestor balastiere de pe raza localităţii şi ca atare ştie exact cum stau lucrurile. Întrebarea mea este: <Nu ştie, nu poate sau nu vrea să se implice?>”, a arătat Lenuţa Balan.
În opinia consilierului local din Liteni, munca la negru la aceste balastiere este încurajată permanent, iar faptul că banii obţinuţi necinstit ajung şi în buzunarele unor persoane din administraţia locală, dar şi la alte instituţii ale statului are efect negativ asupra oamenilor simpli.
Potrivit Lenuţei Balan, amploarea evaziunii fiscale generată prin intermediul celor 4 balastiere care funcţionează în prezent pe râurile Suceava şi Siret este de ordinul miliardelor de lei vechi.
„Oamenii din Liteni trebuie să ştie că plătesc taxe şi impozite, iar banii noştri sunt direcţionaţi către aceste balastiere, fără ca în localităţi să se întoarcă vreun leu. Tot ceea ce avem de pe urma acestor exploatări din albiile râurilor sunt fântâni secate, suprafeţe de teren distruse, case avariate, şosele făcute praf, alunecări de teren, la care se adaugă şi pericolul pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice din cauza maşinilor de mare tonaj care circulă cu viteză excesivă. Pe această cale solicit prezenţa pe drumurile din oraşul Liteni a echipamentelor de cântărire a greutăţii maşinilor, o măsură care trebuia aplicată de mai mulţi ani”, a completat Lenuţa Balan.