Sindicaliştii din învăţământ sunt nemultumiţi de proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor, care nu aduce sume în plus pentru învăţământ.
Documentul a fost făcut public marţi seară de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, liderii din educaţie aratând că proiectul denotă o lipsă totală de interes faţă de resursa umană din învăţământ.
Prof. Petru Gorea, liderul Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava, a precizat că Federaţia „Spiru Haret” a convocat deja toţi preşedinţii din sindicatele afiliate la o şedinţă extraordinară pentru a discuta proiectul de ordonanţă.
„Ne-au chemat la Bucureşti pentru a hotărî măsuri de protest. Cred că una dintre ele va fi blocarea anului şcolar cu neîncheierea mediilor şi boicotarea examenelor naţionale. Asta este părerea mea. Ordonanţa prevede corecţii pentru cei din sănătate, e normal, însă pentru noi nu e nimic. Se încearcă povestea cu <Divide et impera>, au mizat pe sănătate”, a opinat Petru Gorea.
Potrivit proiectului, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de sănătate şi în învăţământ vor putea fi acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criterii de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.
„Nemulţumirea este totală în tot sistemul de învăţământ. Cele mai mici creşteri sunt pentru învăţământ. Noi figurăm doar cu cei 2% din fondul de salarii pentru performanţă, praf în ochi aş spune. S-a mai procedat astfel, însă, pentru a nu se isca discuţii, unii directori împărţeau suma aferentă acestui spor în mod egal tuturor angajaţilor”, a mai susţinut Gorea.
Acesta a mai subliniat că aşteptările angajaţilor din învăţământ erau foarte mari, oamenii şcolii preconizând creşteri salariale importante şi pe fondul unui an electoral.
„Liderii de sindicat au fost mai temperaţi, dar în rândul angajaţilor din educaţie s-au creat aşteptări mari. Grevă nu putem face. În momentul în care am declanşat grevă se suspendă contractul de muncă, iar mulţi sunt reticenţi, oamenii nu sunt de acord cu acest demers. Contractul se reia odată cu reluarea cursurilor, însă cei mai mulţi sunt reticenţi”, a mai spus Petru Gorea.
Personalul didactic şi nedidactic a avut parte în 2015 de creşteri salariale, pentru acest an fiind aşteptate alte majorări.
(19 mai 2016, 17:42:57