Licitaţia pentru achiziţia de vehicule electrice la Primăria Suceava, încheiată luni, 16 mai a.c., a avut un singur ofertant, firma Grădinariu Import-Export SRL Bucureşti. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că licitaţia s-a derulat pe două loturi, iar ofertele firmei Grădinariu Import-Export au fost eligibile. ”În perioada următoare vor fi analizate celelalte date din ofertă şi se va face evaluarea finală”, a declarat Lungu. Primul lot licitat a fost pentru 11 autoturisme şi două furgonete electrice, una la Administraţia Pieţelor şi una la Direcţia de Asistenţă Socială. Valoarea de plecare a licitaţiei a fost de 1,334 milioane lei fără TVA, firma din Bucureşti a oferit 1,300 milioane lei cu TVA.
Al doilea lot cuprinde două autoutilitare electrice – o automăturătoare şi o autocisternă, cu o valoare de pornire de 1,408 milioane lei fără TVA, pentru care SC Grădinariu Import-Export SRL a oferit 1,400 milioane lei cu TVA.
Din punct de vedere al preţului, firma s-a calificat, ofertele fiind apreciate ca eligibile.
Primarul Lungu a mai declarat că în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice SEAP se află şi licitaţia pentru amenajarea a 28 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice şi achiziţia a zece biciclete electrice.
Suceava, partener cu nouă oraşe europene în introducerea vehiculelor electrice
Proiectul ”Electromobilitate – Vehicule Electrice pentru o Municipalitate <Verde>” implementat în municipiul Suceava beneficiază de sprijinul financiar al Guvernului Elveţiei. Este vorba despre aproximativ două milioane de franci elveţieni pentru achiziţia a 15 autoutilitare necesare unor activităţi ale municipalităţii, dintre care două pentru salubritate, zece biciclete electrice şi amenajarea celor 28 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice. Autorităţile elveţiene finanţează cu 200.000 de euro şi întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării nerambursabile de la UE pentru achiziţia a 40 de autobuze electrice.
Municipiul Suceava a semnat, în iunie 2011, la Lisabona, memorandumul de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid şi Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice atât pentru transportul public, cât şi în transportul autovehiculelor private, care să fie finanţat în baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbările climatice şi energia. Proiectul-pilot prevede, în special, introducerea transportului electric în cele zece oraşe în scopul scăderii poluării urbane.