Operaţiunea de consultare a populaţiei cu privire la intenţiile de racordare la reţeaua de gaz metan, în condiţiile extinderii acesteia în zona Burdujeni Sat, s-a încheiat, locuitorii din acea zonă a Sucevei fiind aproape în unanimitate de acord să utilizeze această facilitate, pentru gătit şi încălzirea locuinţelor.
„Proporţia celor care sunt de acord cu aducerea gazului metan este de 97,95%. Consultarea populaţiei a fost făcută la 977 de locuinţe, 957 de proprietari fiind de acord cu aducerea gazului metan în Burdujeni Sat, iar 20 nu. Mai sunt vreo 20-30 de locuinţe la care proprietarii nu au fost găsiţi acasă, sunt plecaţi prin străinătate şi nu a avut cine să îi reprezinte”, a anunţat primarul Ion Lungu.
Operaţiunea de consultare a populaţiei cu privire la intenţiile de racordare la reţeaua de gaz metan a fost efectuată de două echipe de câte doi oameni, angajaţi ai Primăriei Suceava, care au mers din casă în casă cu chestionare în care sunt evidenţiate şi preferinţele de consum – pentru încălzirea locuinţei şi gătit, sau doar pentru gătit.
Lungu s-a arătat deranjat de comentariile unor contracandidaţi, care l-au acuzat că face această consultare în scop electoral:„Suntem oameni serioşi, nu umblăm în cort să le spunem cetăţenilor că luăm glicemia şi să-i punem să semneze pentru susţinerea candidaturilor. Am două adrese oficiale de la E.ON prin care ni se solicită să trimitem cât mai rapid estimările privind potenţialii consumatori şi debitul necesar de gaz metan, consultarea acestora fiind o etapă necesară pentru dimensionarea reţelei de gaze naturale”.
Realizarea unui parteneriat public-privat pentru extinderea reţelei de gaz metan a devenit posibilă de anul acesta, odată cu modificarea legislaţiei în vigoare, care, până acum, conţinea prevederi contradictorii care blocau orice iniţiativă de acest gen.