Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a solicitat Guvernului României şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) să-i găsească pe toţi cei responsabili de nefinalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei. Cătălin Nechifor a organizat ieri o conferinţă de presă pe şantierul şoselei de centură a Sucevei, pe primul tronson, semnalând principalele problemele atât la proiect, cât şi la modul în care au fost realizate lucrările.
„E o centură care cel puţin pe primul tronson nu cred că poate fi realizată repede. Am mai spus, am şi vorbit de atâtea ori în polemici, dar lucrurile trebuie să fie explicate. Pentru că nu are sens să ne mai lăsăm păcăliţi. Şi cred că e limpede că ceea ce putem vedea aici cu ochii noştri exprimă o stare de fapt foarte neplăcută”, a spus şeful administraţiei judeţene. El a arătat că în şoseaua de centură a Sucevei a fost îngropată o sumă de 80 de milioane de euro, „din banii noştri”, însă proiectul propus nu oferă condiţiile de siguranţă pentru trafic. Cătălin Nechifor a arătat că versanţii din stânga şi dreapta primului tronson al centurii au început deja să o ia la vale, lucru vizibil cu ochiul liber. „Pe acest tronson aflat aproape de intrarea în Suceava, de pe DN 2, dinspre Fălticeni, lucrurile arată foarte prost. Toate aceste dealuri pleacă la vale. Sunt foarte multe falii de alunecare, pentru că pământul este instabil, e un lut combinat cu pământ de flori. Este o zonă care nu prea poate presupune existenţa unei şosele de centură, pe care traficul e de mare tonaj şi de mare viteză. E trist, dar asta e realitatea, şi am vrut să o vedem cu toţii pentru că aici sunt îngropaţi foarte mulţi bani”, a declarat Nechifor. El consideră că în cele din urmă cineva trebuie să răspundă pentru modul în care a fost proiectată această şosea şi pentru cum s-au realizat lucrările.
Nechifor: Responsabilii sunt cei care au proiectat această centură în perioada guvernărilor PNL-PDL
Cătălin Nechifor a spus că din punctul său de vedere centura Sucevei a fost proiectată din birou, fără a se ţine cont de realităţile din teren. Nechifor a arătat că nici cu lucrările suplimentare pentru stabilizarea terenului din apropierea centurii nu au fost rezolvate problemele cu alunecările de teren. Preşedintele CJ Suceava a ţinut să mai precizeze faptul că acuzaţiile aduse la adresa instituţiei pe care o conduce privind neimplicarea în finalizarea acestei instituţii sunt nefondate. Cătălin Nechifor a precizat că responsabili de această investiţie nu sunt nici Consiliul Judeţean şi nici Primăria Suceava, ci Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. „Aici vorbim despre o centură extrem de scumpă, de peste 6 milioane de euro pe kilometru, care nu poate fi finalizată, de un proiect mort, şi chiar m-am săturat de atâta polemică politică. Văd atâtea lucruri spuse în spaţiul public, dar responsabilii sunt cu totul şi cu totul în altă parte. Responsabilii sunt cei care au proiectat această centură în perioada guvernărilor PNL-PDL. Ei s-au gândit la aşa ceva. Ei au stabilit traseul, firmele de execuţie, şi ştiţi bine problemele din trecut cu firma Colas care a plecat din România, cu firma SCT a domnului Sima, care nu mai lucrează de un an şi ceva. Şi până acum, singurul lucru care s-a putut face pe această centură a fost tronsonul 3, de la Pătrăuţi la Şcheia, în <Zidul morţii> din păcate. În rest nu cred că sunt şanse foarte mari ca Guvernul să mai poată face ceva în condiţiile date”, a precizat Cătălin Nechifor. El a spus că din discuţiile cu cei din CNADNR, la centura Sucevei e nevoie de un nou proiect, de o nouă licitaţie şi de alţi bani.
Nechifor atenţionează că alunecările pot afecta un stâlp care susţine reţeaua electrică de înaltă tensiune
Cătălin Nechifor a mai spus că pe traseul tronsonului unu au apărut deja fisuri în stratul de binder turnat. Nechifor a spus că alunecările de teren afectează întreaga structură a şoselei de centură. Mai mult, el a atras atenţia că alunecările de teren pot afecta inclusiv un stâlp care susţine reţeaua electrică de înaltă tensiune din apropierea centurii. „Este un stâlp pentru reţeaua de înaltă tensiune, de la staţia IRE, care, aşa cum se vede cu ochiul liber, nu mai are multe zile. Vreau să trag un semnal de alarmă şi pentru domnul prefect, şi pentru cei de la E.ON, pentru că trebuie luate măsuri urgente, să nu ne trezim că rămânem la un moment dat fără curent în Suceava şi poate în tot judeţul din cauza acestei linii de înaltă tensiune”, a declarat Nechifor.
Luând în considerare toate aceste aspecte, Cătălin Nechifor a spus că toţi cei care sunt vinovaţi de modul în care s-au efectuat lucrările trebuie să răspundă în faţa legii şi a cetăţenilor din România. „Eu solicit pe această cale Guvernului României şi CNADNR un lucru simplu. Să fie găsiţi cei care sunt responsabili, să fie găsite firmele care nu şi-au făcut datoria. Mă refer la proiectare şi execuţie, şi să se dea un răspuns corect pentru toţi românii, pentru că aici sunt banii noştri, şi nu cred că e normal să se cheltuiască vreo 80 de milioane de euro pentru 13-14 kilometri de drum, care nu sunt finalizaţi după 10 ani, şi să ne tot plângem şi de unii, şi de alţii”, a mai precizat Cătălin Nechifor.
Pe de altă parte, el a ţinut să facă referire şi la „o temă” pe care liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, „o anunţă acum cu mare tam-tam în campania electorală. Nechifor a spus că Flutur anunţa recent că „din anul 2016-2017” va fi construită „o autostradă pe ruta Siret – Suceava – Paşcani – Bacău”, însă dintr-un răspuns primit de un deputat sucevean al PNL reiese faptul că nu e vorba de autostradă, iar că lucrările vor începe în perioada 2023-2024. „Ce vreau să spun prin acest lucru este că minciuna e deja la rang foarte înalt la noul PNL, la domnul Flutur în principal”, a afirmat Nechifor.
El a spus că îşi doreşte ca după aceste alegeri să existe un dialog constructiv pentru dezvoltarea judeţului.
(19 mai 2016, 13:40:50