Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat trimiterea în judecată a unui bărbat şi a unei femei care s-au ocupat de administrarea unei firme de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, cei doi fiind acuzaţi de o evaziune fiscală de aproximativ 150.000 de euro. Ceea ce şochează poate cel mai mult în acest caz este că cei doi ar fi derulat activităţi comerciale care depăşesc un milion de euro şi ar fi cauzat prejudiciul de 150.000 de euro, deşi ambii nu ştiu să scrie.
Facturile fiscale erau scrise de angajaţi de la firma care prelua materialele feroase de la ei ori de rude ale celor doi, au explicat în rechizitoriul de trimitere în judecată procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Tranzacţii cu sume ameţitoare şi o evaziune pe măsură
Tiberiu Stănescu şi Mărioara Stănescu, de etnie romă, au administrat o societate cu sediul social în satul Dumbrava, comuna Cornu Luncii. Societatea, au arătat procurorii, a fost înfiinţată în anul 2008, având ca obiect principal de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase. Mai exact, un centru de colectare a fierului vechi, o afacere înfloritoare de mulţi ani de zile. Cei doi s-au ocupat de societate în perioada 2008-2012, când, rezultă din anchetă, s-a desfăşurat activitatea infracţională.
Activitatea a constat, în principal, în livrarea de deşeuri din fier vechi şi neferoase către o societate din Braşov.
„Întrucât inculpaţii nu ştiu să scrie, avizele de însoțire a mărfii şi facturile erau completate fie de angajaţi ai societăţii din Braşov, fie de cunoştinţele inculpaţilor care îi însoţeau la locul de descărcare şi erau semnate de aceştia din urmă sau de inculpaţi”, au explicat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
După efectuarea de verificări în evidenţele contabile a rezultat că societatea din Braşov a preluat, în perioada mai 2010-iunie 2012, 139 de operaţiuni comerciale de achiziţie deşeuri fier, de la cei doi inculpaţi, în valoare totală de 4,8 milioane de lei.
Procurorii au explicat că, în perioada mai 2010-iunie 2012, cei doi nu au înregistrat în evidenţa financiar-contabilă livrări de deşeuri fier vechi şi neferoase în cantitate de 3.590.314 kilograme, reprezentând 86% din volumul cantitativ tranzacţionat. Veniturile obţinute fără a fi fiscalizate s-ar cifra la 4,32 milioane de lei. Din această sumă totală a fost calculat un prejudiciu de 691.768 de lei, cei aproximativ 150.000 de euro, prin sustragerea de la plata impozitului pe profit.
În aceste condiţii cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de evaziune fiscală.
Sechestru pe o casă, un teren şi două maşini
În vederea recuperării prejudiciului procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unei case, a unei suprafeţe de tren, a unei autoutilitare marca Mercedes Benz şi a unui autoturism VW Passat, din proprietatea inculpatului Tiberiu Stănescu.
Dosarul se va judeca, în prima sa fază, la Tribunalul Suceava.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată cei doi inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
(20 mai 2016, 08:53:16