Peste 200 persoane, din care 180 de elevi, 13 cadre didactice şi 20 de părinţi, au participat, în perioada 9-15 mai, la mai multe activităţi educative sub sloganul ,,Finanţaţi viitorul – dreptul la educaţie pentru toţi”, coordonat de Campania Globală pentru Educaţie, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus. Scopul acţiunilor a fost acela de a atrage atenţia asupra faptului că ,,fără o finanţare suficientă, transparentă şi adecvată nevoilor, educaţia de calitate pentru toţi copiii riscă să rămână doar un deziderat”.
”Finanţaţi viitorul” este un ,,demers internaţional al societăţii civile”, coordonat de Campania Globală pentru Educaţie, care reuneşte peste o sută de organizaţii naţionale, regionale şi internaţionale care sprijină dreptul universal la educaţie. Partener al Campaniei Globale pentru Educaţie (CGE) de mulţi ani, Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus a derulat numeroase activităţi ce au avut ca scop popularizarea, implicarea şi atragerea atenţiei opiniei publice pentru a „sensibiliza autorităţile statului român şi autorităţile locale să sprijine o mai bună şi coerentă finanţare a sistemului de educaţie”.
Prima activitate a campaniei a constat în popularizarea scopului, obiectivelor proiectului printr-o prezentare (în format PowerPoint) ce a oferit participanţilor (elevi, profesori, părinţi, membri ai comunităţii locale) la Campania Globală pentru Educaţie informaţii esenţiale despre finanţarea educaţiei şi bugetul unităţilor de învăţământ, rolul specific al factorilor de decizie şi importanţa participării copiilor. Au urmat activităţi de identificare a nevoilor şcolii şi scrierea de mesaje cu doleanţele elevilor pentru o educaţie de calitate demnă de secolul XXI. S-au explicat noţiuni de buget financiar, s-a prezentat bugetul şcolii, s-au identificat nevoile financiare şi necesităţile unui buget crescut. S-au confecţionat urne de colectare a mesajelor, materiale şi sloganuri ale campaniei ce au fost folosite la ,,marele miting” ce a avut loc în comunitate vineri, 13 mai, de la sediul şcolii către sediul primăriei.
Obiectivele CGE au fost prezentate partenerilor locali, cu expunere de motive, transmiterea doleanţelor elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor privind o mai valoroasă finanţare la nivel judeţean, în prezenţa primarul comunităţii, Elena Boloca, şi a consilierilor locali, care au răspuns pozitiv acţiunii şi i-au asigurat pe iniţiatorii acţiunilor de sprijinul permanent în buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ. Proiectul a fost coordonat de prof. Eugenia Toma şi Marcel Anton Cojocar Sahlean, directorul Şcolii Gimnaziale Pârteştii de Sus.