Câteva sute de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Suceava au fost implicaţi luni, 16 mai, în programul educaţional „Sănătatea începe din farfurie”, lansat de Selgros Cash&Carry România, în colaborare cu Asociaţia Chef Cezar, program ce contribuie la formarea opţiunilor copiilor pentru o alimentaţie sănătoasă. Acţiunea, desfăşurată în Sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă”, a fost una interactivă pe teme specifice nutriţiei sănătoase. Copiii au făcut cunoştinţă cu „Gaşca de Supereroi” şi au cunoscut calităţile lor benefice organismului: fructul de avocado este „Protectorul inimii”, mărul este „Tonic muscular”, dovlecelul - „Calmantul natural” roşia este „Protectoarea pielii”, pepenele verde - „Hidratare delicioasă”, morcovul - „Vedere perfectă”, căpşuna - „Energizantul dulce”, ardeiul - „Apărătorul imunităţii”, ciuperca - „Constructorul organismului”.
Chef Cezar Munteanu a explicat că pentru creşterea afinităţii şi ataşamentului copiilor faţă de legume şi fructe, alimentele care stau la baza nutriţiei echilibrate, acestea sunt transformate, pe baza atributelor lor principale, în „supereroi” de benzi desenate, cu superputeri, cu care copiii să se identifice şi care să le servească drept modele.
Mişcare şi vitaminizare
„Energicu”, unul dintre animatorii acţiunii, şi chef Cezar Munteanu au fost primiţi cu aplauze şi multă bucurie de elevii din clasele primare, aceştia răspunzând la întrebările adresate de reprezentanţii Selgros. Copiii au fost îndemnaţi de „Energicu” la mişcare, făcând împreună câteva minute de sport. Apoi, cu ajutorul Caravanei Selgros, copiilor li s-a oferit oportunitatea de a învăţa metode de a cunoaşte şi evalua alimentele, făcându-i mai conştienţi cu privire la alegerile proprii în privinţa hranei. Astfel au învăţat secretele unei vieţi sănătoase şi au gustat din delicioasele sucuri de fructe (struguri, banane, portocale, pere etc.) şi legume (dovlecei, roşii, ciuperci, pătrunjel, avocado, conopidă, ardei, morcovi etc.) preparate de reprezentanţii Selgros. Proiectul educaţional „Sănătatea începe din farfurie” a primit anul trecut premiul „Cea mai bună campanie de responsabilizare socială din industria FMCG” în cadrul Galei Premiilor PIAȚA, ediția a X-a.
“Sănătatea începe din farfurie”, un program instructiv şi foarte atractiv pentru copii
Chef Cezar Munteanu a adăugat că „proiectul de educaţie gastronomică învață copiii să devină mai conştienți de alegerea alimentelor, a produselor naturale, care provin din surse locale şi să îşi formeze obiceiuri de mâncat sănătoase”. Acţiunea de luni a fost doar prima etapă a programului naţional de nutriţie, pentru că cea de-a doua etapă a programului se va desfăşura sub forma unui concurs între şcolile participante, fiecare urmând să realizeze o machetă sau un desen care să redea tematica “Experienţa mea cu Chef Cezar, Selgros şi Supereroii”.
Premiul cel mare pentru clasa câştigătoare va consta într-o tabără de tip “Cooking Camp”. Directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Suceava, profesoara Dorina Murariu, ne-a spus: „Am decis să organizăm această activitate, împreună cu cei de la Selgros, pentru a promova o alimentaţie sănătoasă, pentru a-i educa pe copii, de la vârste foarte fragede, că trebuie să aibă grijă la ceea ce mănâncă. Proiectul <Sănătatea începe din farfurie> este unul foarte instructiv şi foarte atractiv pentru copii”.
Radu Ştefan Munteanu, elev în clasa I, ne-a spus că venit din curiozitate să vadă ce se întâmplă cu „Gaşca de Supereroi”. O altă fetiţă, Lavinia, din clasa a II-a, ne-a spus: „Am venit să discutăm despre fructe şi legume”. Fiecare copil a primit la finalul programului un pachet cu materiale informaționale, dar şi câte un borcan cu miere de albine, cereale, lapte, periuţe de dinţi, apă minerală, jocuri, carioci etc. Selgros Cash&Carry România, împreună cu chef Cezar Munteanu, au implementat acest program la Suceava şi anul trecut, la Şcoala Gimnazială Nr. 3.