Pesta porcină africană, boala care se manifestă puternic pe teritoriul Ucrainei, aşadar aproape de Suceava, a dus la luarea unor măsuri stricte de combatere a răspândirii ei în România. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, convocat de Prefectura Suceava, a decis, ieri, suspendarea comerţului cu porci vii în târguri sau expoziţii de animale.
Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că măsura preventivă a fost luată pentru a se evita cât mai mult contactul între porci. Comerţul cu suine poate continua însă sub celelalte forme, sub monitorizarea sanitar-veterinară.
În cadrul şedinţei de ieri au fost prezentate date referitoare la pesta porcină africană: etiologie, semne clinice, măsuri de profilaxie generală şi combatere a bolilor. De asemenea, a fost prezentată situaţia cazurilor la zi. Precizarea importantă este că boala nu a pătruns pe teritoriul României.
„S-a dispus medicilor veterinari de liberă practică alerta maximă şi raportarea tuturor cazurilor de morbiditate şi mortalitate crescută la suinele domestice. De asemenea, s-a solicitat tuturor proprietarilor exploataţiilor comerciale să intensifice biosecuritatea în fermele de suine”, a declarat Leon Postolache.
O altă direcţie importantă de urmărit este legată de morbiditatea la porcii mistreţi, care ar putea fi un nedorit indiciu legat de apariţia bolii.
Pesta porcină este o boală care afectează atât speciile domestice, cât şi pe cele sălbatice de porcine. Boala a ajuns în Europa în 2007, printr-un lot de deşeuri alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii, folosit pentru hrănirea unor porci în Georgia. Boala s-a răspândit ulterior în Federaţia Rusă şi a ajuns până la graniţa cu Uniunea Europeană, la graniţa Ucrainei cu România.
În aceste condiţii, monitorizarea de la Suceava este deosebit de importantă, pentru a se putea acţiona în cazul în care boala va pătrunde în România.
După cum a transmis recent Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, "pătrunderea acestei boli pe teritoriul României este o chestiune iminentă". Marea problemă este că nu există încă un vaccin eficient împotriva virusului. Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om, însă în majoritatea cazurilor porcii care contractează virusul mor.
Semnele de boală care trebuie să alarmeze sunt lipsa poftei de mâncare a porcilor, febra, învineţirea picioarelor, urechilor, a abdomenului. Aceste semne trebuie anunţate imediat la medicul veterinar.