15 elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava au participat în perioada 25 aprilie - 8 mai, în Germania, la cea de-a doua mobilitate a programului de formare profesională, organizată în cadrul proiectului Erasmus+, Cooperare europeană pentru îmbunătățirea competenţelor profesionale tehnice la elevi, în proiectarea asistată de calculator - 2D/3D CAD.
Prin participarea la stagiul de formare profesională, elevii au reuşit să-şi îmbogăţească competenţele tehnice de utilizare şi aplicare a celor mai actuale programe Autocad 2D şi 3D, având totodată şansa de a participa şi la alte experienţe frumoase trăite într-o ţară străină.
Stagiul de dezvoltarea profesională a celor 15 elevi vine ca răspuns la nevoia elevilor din învăţământul tehnic de a-şi îmbunătăţi competenţele tehnice în domeniul proiectării asistată pe calculator în deplin acord cu Strategia Europa 2020, care vizează o creştere inteligentă, sustenabilă şi incluzivă, privind activitatea de formare profesională iniţială.
Aşa cum am aflat de la prof. Olguţa Popa, coordonator proiect, elementul de noutate constă în faptul că este primul proiect din judeţ, elaborat şi implementat în cadrul unui amplu parteneriat între beneficiarul proiectului, Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare (ASSED), mandatat drept coordonator de consorţiu de ceilalţi partenerii - Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava.
Prof. Olguţa Popa a precizat: „Grupul ţintă format din 30 de elevi (15 elevi/flux anual) din cele patru colegii a parcurs programul de formare profesională oferit de Centrul de formare <alfatraining> din Karlsruhe - Germania, program care a urmărit dezvoltarea competenţelor tehnice de utilizare şi aplicare a celor mai actualizate programe Autocad 2D şi 3D. Elevii şi-au dezvoltat competenţele de comunicare în limba engleză, şi-au îmbogăţit cunoştinţele privind cultura, valorile şi tradiţiile germane, au vizitat numeroase obiective istorice, culturale şi turistice din Karlsruhe şi Stuttgart. La finalul cursului, în urma parcurgerii demersului de evaluarea finală, elevii au fost apreciaţi pentru rezultatele obţinute, pentru seriozitate şi motivaţia învăţării, aceştia devenind beneficiarii Certificatului de participare şi ai Certificatului Europass Mobility (certificat prin care sunt recunoscute la nivel european competenţele tehnice, lingvistice şi sociale dobândite de participanţi). Deoarece participanţii sunt elevi la mai multe colegii tehnice din judeţ, impactul şi beneficiile programului sunt mult mai mari. Rezultatele obţinute se vor reflecta în creşterea performanţelor şcolare, a motivaţiei şi a interesului de a participa şi la alte programe de formare profesională, la îmbunătăţirea cunoştinţelor lingvistice, interculturale şi sociale. Pe termen mediu şi lung, rezultatele proiectului se vor reflecta în activitatea profesională a viitorilor absolvenţi, care vor avea şanse mai mari de ocupare a unui loc de muncă în domeniul pregătirii profesionale parcurse”.
Elevii au fost însoţiţi de coordonatorul proiectului, prof. Olguţa Popa, şi prof. Bogdan Dumitriu, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, care au apreciat calitatea programului de formare profesională şi rezultatele obţinute de participanţi.