Ambasadorul Austriei în România, Excelenţa Sa Gerhard Reiweger, a vizitat, ieri, Muzeul de Istorie, fostă Căpitănie şi sediu de Poştă, construit între 1901-1903, Cetatea de Scaun, a cărei primă restaurare a fost făcută între 1895-1904 de arhitectul austriac Karl A. Romstorfer, şi Muzeul Satului Bucovinean. Excelenţa Sa şi-a început vizita la muzeul proaspăt restaurat, încă nedeschis vizitatorilor, din galeriile de la subsol, unde este vizibilă zidăria originală, şi a primit explicaţiile referitoare la istoricul clădirii şi al muzeului de la directorul Emil Ursu. Ambasadorul s-a arătat impresionat de modul în care a fost păstrată clădirea, de amploarea lucrărilor de restaurare şi a dorit să ştie de unde sunt firmele care le-au efectuat. De asemenea, a întrebat despre colecţiile muzeului, despre proiectele expoziţionale şi activitatea curentă, precum şi despre eventuale colaborări cu instituţii de profil din Austria. La ultimul nivel, în Galeria ”Pod”, în care au fost păstrate bârnele originale, ambasadorului Reiweger i-au fost prezentate pe un ecran imagini cu colecţiile muzeului şi proiectele amenajării finale a sălilor expoziţionale.
Directorul Ursu l-a invitat pe Excelenţa Sa să participe la deschiderea oficială pentru public, ce va avea loc în luna iulie. ”Mulţumesc pentru invitaţie, voi vedea dacă pot să vin. Dar există şi un aeroport aici, nu?”, a spus ambasadorul zâmbind, dând astfel de înţeles că este tentat să vină, chiar şi pentru un timp foarte scurt.
La finalul vizitei de la muzeu, Excelenţa Sa a adresat felicitări tuturor celor de la muzeu, apreciind şi volumul foarte mare de muncă din spatele acestei realizări.
Oportunităţile de colaborare oferite de Suceava, prezentate de Cătălin Nechifor şi Ion Lungu
Înainte de vizita la muzeu, ambasadorul Austriei a avut întrevederi de câte o oră cu primarul de Suceava, Ion Lungu, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care ulterior l-a însoţit şi la obiectivele culturale de sub autoritatea CJ.
Primarul Ion Lungu ne-a declarat, după întrevederea care a avut loc la Primăria Suceava, că discuţiile au fost despre oportunităţile oraşului Suceava pentru parteneriate cu Austria, în domeniul afacerilor, turismului, în domeniul cultural etc. ”L-am invitat pe domnul ambasador să participe la Festivalul Mondial de Film Amator UNICA 2016, care va avea loc la Suceava”, a afirmat Lungu. Întâlnirea dintre preşedintele Nechifor şi diplomatul austriac, de la Palatul Administrativ, s-a axat de asemenea pe colaborarea în domeniul agriculturii, industriei şi turismului.
Austria se află pe prima poziţie în topul investitorilor străini din judeţul Suceava, cu un aport extern de 1.149,82 milioane de lei, urmată fiind de Franţa - cu 113,4 milioane de lei, şi Belgia - cu 68,24 milioane de lei.
Vizita ambasadorului Gerhard Reiweger în judeţul Suceava s-a încheiat aseară, cu o cină la Mănăstirea Dragomirna.