9 Mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni prin realizarea celei de-a VI-a ediţii a expoziţiei “Bucătăria europeană”, în cadrul căreia au fost expuse şi degustate produse şi preparate alimentare specifice ţărilor europene, au avut loc prezentări ale ţărilor europene realizate de elevi prin imagini, artă, obiceiuri, tradiţie culinară, atracţii turistice, port popular, realizări remarcabile în diferite domenii, referate despre Uniunea Europeană.
“Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a solidarităţii, în care este promovat spiritul de interculturalitate şi am rămas plăcut surprins de faptul că aţi reuşit ca în aceşti şase ani să faceţi din această manifestare un mod de promovare a Colegiului <Vasile Lovinescu>”, a precizat primarul Cătălin Coman în deschiderea manifestării.
Expoziţie de artă culinară cu preparate apetisante
Cei mai destoinici “master-chefs” din rândul elevilor au amenajat o inedită expoziţie de artă culinară cu preparate tradiţionale din 14 ţări din Uniunea Europeană, cărora li s-au adăugat alte două ţări de pe bătrânul continent, Rusia şi Turcia.
“Participă 16 clase de-a X-a, reprezentând tot atâtea ţări din Europa. Fiecare clasă a pregătit mâncăruri tradiţionale din ţara pe care o reprezintă. În această activitate sunt implicaţi şi elevii de la clasele de turism, o parte dintre ei au fost în stagii de practică în Spania, sunt şi clase de industrie alimentară, dar şi clase de mecanică, construcţii şi matematică-informatică. Pe elevii claselor de turism şi industrie alimentară această activitate îi ajută foarte mult, produsele fiind gătite numai de ei la cantina şcolii, iar atunci când vor da probe de angajare, fie în ţară sau în străinătate, vor şti ce trebuie să facă. În ediţia din acest an am invitat două ţări care nu sunt din Uniunea Europeană, Turcia şi Rusia, deoarece bucătăria europeană trebuie să includă ţările de pe continent, nu numai cele ale Uniunii Europene. M-au impresionat preparatele din toate ţările, copiii îndrumaţi de diriginţi prezentând aperitive, ciorbe, fripturi, gustări reci şi gustări calde, băuturi reci şi calde, sucuri naturale, deserturi. Clasa care a reprezentat Norvegia a ieşit în evidenţă pentru că este o clasă de construcţii, formată numai din băieţi, care au reuşit să prepare un somon la cuptor cu solzi de castraveţi”, ne-a declarat prof. Constantin Bejenaru, coordonatorul manifestării organizate de Catedra de istorie şi ştiinţe sociale a Colegiului “Vasile Lovinescu”, cu sprijinul profesorilor diriginţi şi al conducerii colegiului.
Şi directorul Colegiului “Vasile Lovinescu”, prof. Gabriel Matei, a apreciat acest eveniment deosebit intrat în tradiţia şcolii pe care o conduce. Profesorul Gabriel Matei i-a felicitat pe iniţiatorii acestui eveniment, profesorii Constantin Bejenaru şi Fantina Condurache, pe toţi ceilalţi colegi care au înţeles să le fie alături, pe elevi pentru că au dat dovadă de entuziasm şi de creativitate, dar şi pe părinţii lor, fără sprijinul cărora nu s-ar fi reuşit sărbătorirea Zilei Europei în acest mod.