Un sucevean în vârstă de doar 23 de ani, absolvent al Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” din Suceava, candidează ca independent la una dintre cele mai cunoscute primării din ţară: Roşia Montană. Tică Darie este un activist ecologist neobosit şi, în ciuda tinereţii sale, a dezvoltat deja câteva proiecte concrete în Roşia Montană, localitate de care spune că s-a îndrăgostit definitiv încă de la 15 ani, când a ajuns prima oară acolo.
Unul dintre profesorii săi din liceu, Sorin Golda, ne-a declarat că nu este deloc surprins de parcursul lui Tică, deoarece încă din adolescenţă s-a arătat a fi ”un copil excepţional”, implicat în foarte multe acţiuni sociale şi de mediu, pe bază de voluntariat.
De pe pagina sa de candidat la primărie, www.ticadarie.ro, şi de pe cea de Facebook am aflat că Tică Darie a studiat multimedia design la KEA - Københavns Erhvervsakademi, în Copenhaga, Danemarca. Prima dată a ajuns la Roşia Montană în 2007 şi, la 19 ani, a traversat Europa pe bicicletă pentru Roşia Montană. Un an mai târziu a alergat 101 km într-o zi, ”cu sufletul la Roşia Montană”, iar după două săptămâni a traversat încă o dată Europa pe bicicletă, de data asta cu o prietenă din Germania, Louisa Hoppe, şi a făcut cunoscută Roşia Montană în şase ţări din Europa. ”Nu m-am mai întors în Danemarca, ci am rămas în Roşia Montană pentru a mă implica, pentru a pune osul la treabă şi a face ceva concret”, spune Tică Darie.
Înscrierea în clubul de cercetaşi de la Suceava, decisivă în evoluţia lui Tică Darie
Afirmă că l-au convins potenţialul excepţional al acestei localităţi, istoria, peisajele extraordinare şi, în primul rând, oamenii pe care i-a întâlnit aici. Este convins că localitate poate deveni una în care ”fiii ei să se întoarcă nu doar în vizită, ci pentru a-şi trăi viaţa şi pentru a-şi împlini un destin”.
”De trei ani m-am stabilit în Roşia Montană, unde primul gând s-a îndreptat către copiii de aici. Am fondat şi sunt preşedintele Centrului Local de Cercetaşi Roşia Montană, o iniţiativă modernă care promovează dezvoltarea armonioasă a copiilor şi tinerilor în societate. De doi ani am fondat şi sunt directorul Întreprinderii Sociale Made in Roşia Montană, care comercializează în ţară şi peste hotare produse din lână prelucrate manual, aducând un venit pentru aproximativ 50 de familii din comună”, spune tânărul care de la 12 ani este cercetaş.
Într-un interviu pentru PressOne, Tică Darie a povestit că înscrierea la clubul de cercetaşi din Suceava a fost hotărâtoare pentru evoluţia sa. Pe lângă prieteniile cu copii şi tineri din alte oraşe sau din alte ţări, activitatea ca cercetaş i-a adus şi o mai mare încredere din partea părinţilor. ”Pe la 14-15 ani am călătorit cu un prieten o lună şi jumătate prin ţară. Atunci am ajuns şi prima dată la Roşia Montană, la festivalul FânFest. M-am decis să mă stabilesc aici în 2013, după al doilea tur pe bicicletă din Copenhaga la Roşia Montană. Faptul că, după FânFest, am rămas câteva zile şi am filmat când a venit în vizită Comisia Parlamentară UNESCO a României la Roşia Montană mi-a întărit convingerea că e nevoie să mă implic în continuare pentru Roşia Montană. Am observat multă nedreptate şi am înţeles că doar dacă voi locui aici voi putea contribui cu adevărat la schimbarea în bine a situaţiei”, a relatat Tică.
Părinţii nu au fost de acord cu această decizie, luată într-o perioadă în care situaţia la Roşia Montană era foarte tensionată, dar au respectat-o. ”Am ales să rămân şi să mă concentrez pe ceea ce era pozitiv şi util Roşiei Montane. M-au motivat mult copiii cercetaşi, activităţile şi evenimentele pe care le făceam împreună. Ei sunt viitorul Roşiei Montane şi în educaţia lor merită şi trebuie investit intens. Sunt hotărât să rămân aici, pentru a mă implica în reconstrucţia Roşiei Montane”, a declarat Tică.
A pornit o afacere de la o pereche de şosete din lână primită cadou de la o vecină
Parte a acestei reconstrucţii este şi Întreprinderea Socială Made in Roşia Montană, al cărei fondator este.
”La sfârşitul anului 2013 am primit o pereche de şosete de lână de la o vecină, mi-au plăcut, i-am propus să le pozăm şi să le valorificăm. În câteva zile, prin intermediul Facebook-ului am avut 300 de comenzi pentru şosete. Am găsit 20 de doamne în comună să tricoteze şosete, am cumpărat lână şi în trei luni am onorat toate comenzile.
A fost o idee organică, iar în decembrie 2014 am înfiinţat firma Made in Roşia Montană. Momentan, sunt 50 de doamne din comună care tricotează şi croşetează manual produse din lână: şosete, căciuli, fulare, şoşoni, veste, iar luna asta scoatem o colecţie de primăvară/vară la care s-a lucrat două luni de zile. Şaluri, bolerouri, ponchouri, veste, bentiţe, pălării, costume de baie, cravate, bustiere, şoşoni, fuste şi multe altele din fir de lână moale merinos.
Produsele sunt comercializate pe magazinul nostru online, care oferă plată cu cardul online, transport gratuit, livrare naţională şi internaţională şi este în trei limbi, română, engleză şi germană”, a spus Tică.
Întreprinderea socială Made in Roşia Montană direcţionează 10% din venituri într-un fond de dezvoltare socială şi comunitară menit să susţină cercetaşii din Roşia Montană, evenimentele în comunitate şi, de asemenea, să contribuie la cheltuielile pentru sănătatea celor vârstnici.
"Cercetaşul este loial, îşi respectă cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă şi în faptă"
În calitate de candidat la primărie, Tică Darie consideră că Roşia Montană nu are nevoie de soluţii miraculoase, ci doar de o viziune şi de un primar ”care să se implice pentru toţi oamenii din comunitate, nu doar pentru el, neamurile lui şi câţiva apropiaţi”, indiferent dacă este vorba de scrierea unui proiect european ori de demararea unei mici afaceri care să aducă venituri localnicilor, de rezolvarea canalizărilor, a drumurilor, a şcolilor şi a serviciilor medicale.
Un punct din oferta lui electorală este transparenţa în cheltuirea banilor publici, prin publicarea pe site-ul primăriei a activităţilor, a lucrărilor şi a proiectelor administraţiei locale, a proprietăţilor şi a bugetului comunei, a contractelor şi a facturilor achitate. Cu Tică Darie primar, şedinţele Consiliului Local ar fi transmise în direct pe internet, apoi vor fi înregistrate şi arhivate online, putând fi vizionate oricând de orice cetăţean.
Alte proiecte ale sale se referă la infrastructură, nu ”lucruri extraordinare, ci dimpotrivă, normale, care s-au făcut deja, pe fonduri europene, în cele mai multe mici localităţi din Europa, dar şi, deja, în multe comune din România”.
Banii pentru campania electorală, 5.250 de lei, i-a strâns din donaţii, lista donatorilor şi a sumelor este de asemenea publică pe pagina sa. Crede că va convinge localnicii că pot avea încredere în el, că le-a dovedit onestitatea sa, pe care a învăţat-o respectând cea de-a doua lege cercetăşească: "Cercetaşul este loial, îşi respectă cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă şi în faptă".