Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mai 2016 - Anul XXI, nr. 107 (6220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Glasul pământului

Problemele cu terenurile, o poveste fără sfârşit la Liteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Liteni, problemele legate de terenurile agricole par să fi devenit o poveste fără sfârşit din care singurii care au de pierdut sunt localnicii. La ultima şedinţă de Consiliu Local, consilierul Lenuţa Balan a ridicat problema celor 9,54 de hectare de teren pe care familia Costan s-a intabulat în localitatea Siliştea. Este vorba de terenurile pe care s-au aflat saivanele fostului IAS în locul denumit „Hruşcă şi Cărămidărie” şi despre care Lenuţa Balan consideră că au ajuns în mod suspect în proprietatea familiei Costan. Din acest motiv, Lenuţa Balan a întocmit un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care solicită, nici mai mult, nici mai puţin, decât anularea titlului de proprietate nr. 3264 emis în data de 12 ianuarie 2013.

În expunerea de motive, Lenuţa Balan a explicat de ce a iniţiat această Hotărâre de Consiliu Local.

„Titlul de proprietate a fost emis fără ca Unitatea Administrativ Teritorială să aibă la dispoziţie terenul prin protocol de predare-primire între ADS şi Comisia locală de fond funciar, la cererea expresă a prefectului de Suceava. De asemenea, pentru această suprafaţă de teren nu a existat proces verbal de delimitare avizat de ADS şi OCPI Suceava şi terenurile se încadrează în prevederile Legii nr. 1/2000, articolul 22/1, ca fiind neretrocedabile. Un alt motiv ar fi acela că pentru terenul în cauză nu a existat plan parcelar, fapt consemnat de către persoana fizică autorizată Pintescu Gheorghe în planul de amplasament şi delimitare a imobilului”, a arătat Lenuţa Balan.

 

„Oamenii din Siliştea trebuie să poată folosi aceste terenuri care le aparţin de drept”

Potrivit Lenuţei Balan, terenul de la Siliştea a avut o dublă folosinţă. Astfel, într-un proces verbal întocmit pe data de 5 decembrie 2012 de Comisia locală Liteni se arată că suprafaţa de 9,54 de hectare de teren, care nu se identifică prin număr de tarla şi parcele, este „liberă”. Asta cu toate că exista un contract de concesiune din 12 iulie 2002 pentru parcela A 473, încheiat cu SC Prodincom SA, contract în vigoare şi în ziua de astăzi, dar şi un alt contract de concesiune încheiat cu SC Dani Cost Group SRL Liteni din 29 noiembrie 2007 pentru parcela P 473 valabil până la 4 septembrie 2012.

„În toată această perioadă, UAT Liteni a încasat taxa de concesionare a terenului, conform Codului Fiscal, a încadrat parcelele respective în blocuri fizice, concesionarii beneficiind de subvenţiile acordate de stat prin APIA, iar în noiembrie 2010 ADS a confirmat că parcelele A 473 şi P 472 se află în Bloc Fizic 75, deci erau cunoscuţi proprietarul, administratorul, dar şi utilizatorul. Cu alte cuvinte, această suprafaţă de teren a fost luată de la strămoşii noştri, dată cu bună ştiinţă către stat, apoi luată de la stat şi dată familiei Costan. Totul s-a făcut prin încălcarea legii, prin influenţă politică, economică şi profesională. Din aceste motive, titlul de proprietate emis în favoarea familiei Costan trebuie anulat, iar oamenii din Siliştea să poată folosi aceste terenuri care le aparţin de drept”, a menţionat Lenuţa Balan.

 

„Oamenii din Siliştea se tem să nu fie daţi afară din sat”

În afara proiectului de Hotărâre de Consiliu Local prin care solicită anularea titlului de proprietate, Lenuţa Balan a adresat şi o serie de întrebări publice către conducerea Primăriei Liteni. Ea este nelămurită cum s-au putut încasa subvenţii pentru terenul situat în locul numit „Hruşcă şi Cărămidărie” deşi din documentele pe care le deţine suprafaţa în cauză nu putea fi acordată nici unei persoane.

„Cum a putut familia Costan să intabuleze drumul forestier aflat pe acel teren? Cum a putut familia Costan să intabuleze pârâul de pe acea suprafaţă”, sunt doar două din întrebările Lenuţei Balan.

„Oamenii din Siliştea sunt foarte supăraţi şi mi-au spus că în ritmul actual vor ajunge să fie daţi afară din sat. Până şi preotul din sat a rămas fără o bucată de teren cumpărată legal în 2007, iar toate demersurile sale din ultimii 4 ani au fost sortite eşecului. Solicit tuturor instituţiilor statului capabile să facă lumină şi dreptate în acest caz să se implice cât mai rapid”, a arătat Lenuţa Balan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problemele cu terenurile, o poveste fără sfârşit la Liteni.
 Vizualizări articol: 4401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemele cu terenurile, o poveste fără sfârşit la Liteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei