Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mai 2016 - Anul XXI, nr. 105 (6218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme complicate

Un dosar penal cu trei suspecţi, privind tăieri de arbori, substratul scandalului cu oi şi vaci aduse în faţa Primăriei Mălini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Revolta câtorva crescători de animale din Mălini, care şi-au dus acum două zile oile şi vacile în faţa primăriei locale, supăraţi că nu li s-a permis să le ducă pe acestea la păşunat, are la bază un dosar penal privind tăierea a 19 arbori, în care trei bărbaţi sunt anchetaţi de poliţie, având calitatea de suspecţi. Mai exact, liderii celor care nu au fost lăsaţi să meargă cu oile la păşunat sunt cei anchetaţi în acest dosar. În aceste condiţii, Asociaţia Agricolă Mălini „Stănişoara”, concesionarul păşunii, a propus, iar Consiliul Local Mălini a votat în unanimitate ca membrii familiei Vlajincă să nu mai aibă dreptul de a organiza stână în anul 2016.

De cealaltă parte, fraţii Mihai şi Niculai Vlajincă, principalii acuzaţi din dosarul penal, spun că furtul le-a fost înscenat şi cer ca prezumţia de nevinovăţie să le fie respectată.

 

Ce spune primarul din Mălini referitor la acest scandal

Dacă marţi crescătorii au venit în faţa primăriei cu peste 200 de oi şi 40 de vaci, ieri spiritele au fost liniştite, cel puţin în faţa Primăriei Mălini.

Primarul comunei Mălini, Nistor Petru, şi-a exprimat şi el, ieri, punctul de vedere referitor la acest scandal:

“Membrii familiei Vlajincă nu aveau dreptul să urce pe munte. Practic, ei au vrut să ocupe abuziv păşunea, iar noi nu puteam sta deoparte. Chiar dacă nu sunt condamnaţi definitiv, nu putem să îi lăsăm în continuare acolo, în condiţiile în care sunt peste zece martori în dosar care confirmă tăierea de arbori şi furtul de material lemnos”, a declarat primarul. El a explicat că printre martori sunt lucrători silvici, şoferi care au făcut transportul lemnului şi inclusiv un membru al familiei Vlajincă. 

„Nu puteam să ignorăm toate acestea doar pentru că fraţii Vlajincă nu recunosc nimic.  Toţi consilierii locali au votat în unanimitate ca aceştia să nu mai aibă dreptul de a organiza stâne în anii următori pe păşunile comunale, având în vedere că au încălcat clauzele contractuale cu privire la producerea de pagube pe păşunile cu vegetaţie forestieră”, a mai spus primarul.

El a mai subliniat că acestor crescători nu li se interzice să-şi ducă animalele pe păşune, ci să mai organizeze stână. Opţiunea pe care o au este de a-şi da animalele la una din stânele care au aprobare de la asociaţia care a concesionat păşunea.

 

Stadiul anchetei

Referitor la dosarul penal pentru furt, comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a confirmat că la Postul de Poliţie Mălini s-a deschis un dosar penal faţă de trei suspecţi, în cazul tăierilor ilegale de arbori de pe păşunea concesionată de asociaţia din Mălini.

Dosarul este în faza de anchetă, fiind audiaţi numeroşi martori, iar prejudiciul este estimat la aproape 20.000 de lei.

Cei trei au deocamdată calitatea de suspecţi şi nu de inculpaţi, a mai precizat comisarul.

În dosar se fac cercetări faţă de suspecţi pentru comiterea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori.

 

Încrengătura primar - cumnat - preşedinte de asociaţie

Reamintim că cele 1.027 de hectare de păşune din Mălini sunt concesionate de Asociaţia Agricolă Mălini „Stănişoara”, condusă de un angajat al primăriei, Vasile Popescu, cumnat al primarului din Mălini, Petru Nistor. De aici, automat, au apărut foarte multe suspiciuni şi acuzaţii.

Primarul nu neagă că gradul de rudenie a ridicat multe suspiciuni şi acuzaţii, însă spune că Vasile Popescu lucrează încă din 2002 la primărie, înainte ca el să fie primar:

“Asociaţia este a tuturor crescătorilor, nu a lui Vasile Popescu sau a mea. Pot oricând prezenta documente că noi nu am luat niciodată subvenţia pe animale, banii au ajuns la crescători”, a mai declarat Petru Nistor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un dosar penal cu trei suspecţi, privind tăieri de arbori, substratul scandalului cu oi şi vaci aduse în faţa Primăriei Mălini.
 Vizualizări articol: 6714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Un dosar penal cu trei suspecţi, privind tăieri de arbori, substratul scandalului cu oi şi vaci aduse în faţa Primăriei Mălini4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei