Sucevenii care locuiesc în apartamente ANL pot de acum să devină proprietari ai acestora.
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice referitoare la vânzarea locuinţelor ANL, care dau de acum posibilitatea achiziţionării acestora şi în rate lunare egale, municipalitatea suceveană a şi făcut demersurile necesare pentru a putea intermedia aceste tranzacţii, din care îi vor reveni doar 1% din valoarea încasată, restul fiind virat în conturile Agenţiei Naţionale a Locuinţelor.
„Îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi să vină să îşi depună dosarele la compartimentul Locativ, din primărie, să le putem analiza şi aproba cât mai rapid. Softul care ne permite calcularea ratelor de achiziţie a fost cumpărat deja, suntem pregătiţi să răspundem solicitărilor celor care vor să cumpere locuinţele ANL în care stau cu chirie”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Locuinţele pentru tineri se pot achiziţiona şi în rate, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare. Termenul în care locuinţa poate fi achitată este între 15 şi 25 de ani, în funcţie de veniturile solicitantului. Regulamentul de vânzare a locuinţelor ANL va fi adoptat în şedinţa de Consiliu Local din 26 mai.
Valoarea de vânzare reprezintă valoarea de inventar a locuinţei, actualizată conform prevederilor legale în vigoare, din care se scade contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale şi virate către ANL, conform legii.
Conform normelor metodologice, transferul de proprietate asupra locuinţei către cumpărător se va produce după ce valoarea de vânzare este achitată integral. Până la acea dată locuinţa rămâne în administrarea autorităţilor publice locale.
Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei, cumpărătorul dobândeşte dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, asupra dotărilor care se pot folosi doar în comun şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii.
Prin normele metodologice adoptate recent de Guvern a fost ridicată şi vârsta până la care tinerii pot primi repartiţie pentru locuinţă, până la cel mult 36 de luni de la împlinirea vârstei de 35 de ani.