Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mai 2016 - Anul XXI, nr. 104 (6217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Mălini

Revoltă cu oi şi vaci aduse în faţa primăriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Litigiile legate de concesionarea păşunilor au degenerat, ieri, într-un scandal de proporţii şi în comuna Mălini, mai mulţi crescători aducând în faţa primăriei 250 de oi şi 40 de vaci, după ce au fost întorşi din drum, cu tot cu animale, în timp ce le duceau spre suprafaţa de păşune unde acestea au păscut anul trecut. Oamenii au ameninţat că se va ajunge la violenţe dacă nu li se va mai permite ca animalele să păşuneze şi acuză că li se taie abuziv sursa principală de venit – creşterea animalelor.

La faţa locului au ajuns echipaje de jandarmi şi poliţişti, pentru ca revolta oamenilor să nu degenereze în violenţe fizice.

 

Motivul pentru care crescătorii au fost opriţi din drum

Cele 1.027 de hectare de păşune din Mălini sunt concesionate de Asociaţia Agricolă Mălini „Stănişoara”, condusă de un angajat al primăriei, cumnat al primarului din Mălini, Petru Nistor. De aici, automat, au apărut foarte multe suspiciuni şi acuzaţii.

Preşedintele asociaţiei, Vasile Popescu, nu a negat că respectivii crescători au fost întorşi din drum şi a explicat şi de ce: în fruntea nemulţumiţilor este un bărbat care are dosar penal pentru furt de pe păşune şi care nu mai are dreptul de a organiza stână. În aceste condiţii, Popescu spune că nu îi mai poate lăsa pe aceşti crescători să organizeze şi în acest an stână, chiar dacă sunt membri ai asociaţiei. 

 

Cu oile, vacile şi câinii ciobăneşti, pe străzi şi în faţa primăriei 

Ieri, câţiva crescători de animale, în frunte cu fraţii Mihai şi Niculai Vlajincă, s-au pornit cu animalele spre stâna unde le-au păscut şi anul trecut. Nu au reuşit să ajungă cu acestea la păşunea unde aveau de gând să-şi amplaseze stâna şi în acest an.

Mihai Vlajincă, crescătorul de animale acuzat de furt, a relatat: “Au venit domnul primar, cumnatul lui, preşedintele asociaţiei, şi alţi angajaţi de la primărie, de la salubrizare, care ne-au spus că nu mai am voie să urc pe munte cu animalele. Am sunat la 112, au venit Poliţia şi Jandarmeria, dar tot nu ne-au lăsat”.

Fratele său, Niculai Vlajincă, a fost şi mai vehement: “Ne-au pus pe fugă cu parii în mână, au dat petarde să sperie câinii. I-au fugărit şi pe copiii noştri, e ca în junglă aici”. 

Revoltaţi de ce li s-a întâmplat, crescătorii au venit cu cele 250 de oi şi 40 de vaci în faţa Primăriei comunei Mălini. Turma a fost completată şi de câinii ciobăneşti ai oierilor. 

 

„Vreau şi eu să trăiesc din creşterea vitelor, nu să mă duc argat în Italia”

Un alt crescător, Gheorghe Maganu, a cerut o soluţie pentru ca să-şi poată creşte animalele în continuare.

“Avem animale pentru care am muncit şi nu ni se dă şi nouă o bucată de păşune din avutul comunei. Am patru copii şi vreau şi eu să trăiesc din creşterea vitelor, nu să mă duc argat în Italia”, şi-a spus nemulţumirea Gheorghe Maganu.

 

Dosar penal pentru arbori tăiaţi şi prejudiciu important

Primarul comunei Mălini, Petru Nistor, nu se afla la primărie în timpul protestului, astfel că ţinta principală a nemulţumiţilor a fost Vasile Popescu, nimeni altul decât preşedintele Asociaţiei Agricole Mălini „Stănişoara”. Vasile Popescu este preşedintele asociaţiei care a concesionat întreaga suprafaţă de păşune din Mălini, 1.027 de hectare, şi în acelaşi timp este angajat al primăriei, responsabil cu păşunile şi vegetaţia forestieră existentă pe aceasta. El a explicat de ce s-a ajuns la întoarcerea crescătorilor din drumul spre păşune. Totul pleacă de la unul dintre crescători. 

„În anul 2015 domnul Mihai Vlajincă a tăiat şi sustras împreună cu alte persoane de la stână un număr de 19 arbori specia molid, cu un volum de 61 mc, însumând un prejudiciu de 189 milioane de lei vechi, stabilit de organele abilitate. Dosarul este la poliţie în faza de cercetare”, a declarat Vasile Popescu. Acesta spune că, deşi Vlajincă nu este încă trimis în judecată sau condamnat, nu îşi poate permite să îi mai dea dreptul de a organiza stână pe păşunea concesionată de asociaţie.

 

Nemulţumiţii, invitaţi să-şi dea animalele la stânele agreate

„Eu am făcut o informare către Consiliul Local Mălini, în calitate de preşedinte, în care am spus ce a făcut numitul, astfel că domnul primar şi consilierii locali au votat în unanimitate ca în 2016 fraţii Vlajincă să nu mai aibă dreptul a organiza stâne. Asta nu înseamnă că lor şi celorlalţi crescători li s-a îngrădit dreptul de a duce animalele la păşune”, susţine Popescu.

El a explicat că oamenii care şi-au adus animalele în faţa primăriei şi protestează trebuie să ia legătura cu cei care au dreptul de a organiza stâne şi să dea animalele acolo. În 2016, la Mălini sunt aprobate 12 stâne pentru ovine şi două văcării pentru bovine. Între cei care au dreptul de a organiza stâne nu se mai află fraţii Vlajincă.

 

Apăraţi de avocaţi, fraţii Vlajincă spun că li se încalcă prezumţia de nevinovăţie 

Crescătorii de animale, în frunte cu fraţii Vlajincă, au adus la faţa locului şi doi avocaţi care să le apere drepturile. Mihai Vlajincă nu recunoaşte furtul care i se impută şi consideră că acesta este un pretext pentru ca el şi ceilalţi crescători să nu-şi mai poată da animalele la păşunat. Prin intermediul avocaţilor, fraţii Vlajincă s-au prevalat şi de dreptul prezumţiei de nevinovăţie, atâta timp cât nu sunt condamnaţi pentru furt.

De cealaltă parte, Vasile Popescu, preşedintele asociaţiei, a declarat: „În această asociaţie nu face Popescu ce vrea, sunt nişte reguli care trebuie respectate. Cum nu s-a întâmplat aşa, crescătorii trebuie să-şi dea animalele la alt responsabil de stână în 2016. Lucrurile sunt clare.”

 

Încrengătura primar – angajat al primăriei - preşedinte de asociaţie, egal multe suspiciuni

Lăsând la o parte acest scandal şi argumentele invocate de ambele părţi, se pune întrebarea, şi la Mălini, de ce şi această asociaţie este condusă de un angajat al primăriei, chiar cel responsabil de păşuni. Mai mult, pentru ca suspiciunile crescătorilor de animale să fie amplificate, Vasile Popescu este şi cumnat cu primarul Nistor. Toate acestea îi fac pe o parte dintre localnici să aibă suspiciuni serioase privind modul de funcţionare al asociaţiei şi interesele din spatele acesteia.

Echipaje ale Jandarmeriei s-au aflat la Mălini până ieri după-amiază, când crescătorii şi-au mânat spre case turmele de animale. Aceştia au ameninţat că dacă nu se găseşte vreo soluţie pentru ei, se vor întoarce cu animalele în faţa primăriei. 

Reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat că au intervenit în zonă pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi deocamdată nu au decis dacă vor aplica amenzi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revoltă cu oi şi vaci aduse în faţa primăriei.
 Vizualizări articol: 13542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Revoltă cu oi şi vaci aduse în faţa primăriei3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei