Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mai 2016 - Anul XXI, nr. 103 (6216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Veniţi de primiţi lumină!

Sărbătoarea Învierii a adunat zeci de mii de credincioşi la bisericile şi mănăstirile sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Slujba Învierii Domnului, oficiată în noaptea de sâmbătă spre duminică (30 aprilie –  1 mai), a adunat zeci de mii de credincioşi la bisericile şi mănăstirile din judeţ. Cu puţin înainte de miezul nopţii, cei care au dorit să participe la cel mai important moment liturgic al anului s-au îndreptat spre biserici şi mănăstiri cu lumânări şi candele în mâini pentru a le aprinde.

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor numeros de preoţi, diaconi şi obştea de călugări a mănăstirii. În ajunul Praznicului Împărătesc, o delegaţie de preoţi, avându-l în frunte pe ÎPS Pimen, însoţit şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a întâmpinat Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pe Aeroportul Suceava. Delegaţia suceveană care a adus Lumina Sfântă la Suceava a fost condusă de preotul Vasile Baltag, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Primirea Sfintei Lumini a fost de fapt primul pas spre sărbătoarea Învierii Domnului. Sfânta Lumină a fost împărţită de ÎPS Pimen preoţilor de la parohii din judeţ, din Botoşani, Iaşi, Neamţ etc., dar şi din Ucraina, zona Cernăuţi. Delegaţiile au dus Lumina Sfântă credincioşilor din parohiile lor. Pentru a şaptea oară consecutiv, la Suceava, Lumina Sfântă a Învierii a fost adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

 

Prima Slujbă a Învierii, după 21 de ani, în Biserica „Sf. Simion”

La Biserica „Sf. Simion” (Turnu Roşu) din municipiul Suceava, consolidată şi reabilitată pe baza Proiectului cu genericul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>” (cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltate Regională), al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion”, Slujba Învierii a fost oficiată după 21 de ani. Preotul paroh Constantin Ciupu le-a amintit credincioşilor că este a doua Slujbă de Înviere pe care o oficiază ca preot în această biserică. Prima Slujbă de Înviere a oficiat-o după ce a fost numit preot la această parohie, în anul 1995 (după ce 45 de ani acest lăcaş de cult a fost închis). Atunci a slujit timp de nouă luni în acest lăcaş, unde cădea tencuiala şi era destul de riscant să se facă slujbe. Prima Sfântă Liturghie oficiată în Biserica „Sf. Simion” după consolidare şi reabilitare a fost oficiată, în acest an, în Duminica Floriilor. În toţi anii din urmă, slujbele s-au oficiat în capela din lemn construită în curtea bisericii.

 

Paştele, sărbătoarea luminii

Învierea Domnului, pe care o retrăim în fiecare an ca eveniment unic, a fost asociată întotdeauna cu lumina. Paştele este sărbătoarea luminii, iar în perioada ce urmează, până la Înălţare, se vorbeşte tot mai mult despre lumina necreată ce izvorăşte din mormântul lui Hristos. Cu toţii suntem chemaţi să primim lumină şi suntem îndemnaţi să prăznuim această sărbătoare a luminii, făcându-ne în acelaşi timp purtători de lumină.

Slujba Învierii a început afară, unde credincioşii s-au adunat, cu mic cu mare, având în mâini lumânări şi candele care aşteptau ora 24:00 pentru a fi aprinse. Chiar la miezul nopţii Sfintelor Paşti, în Biserica „Sfântul Simion” s-au stins toate lumânările (spaţiul întunecos simbolizând „întunericul cel mai din afară al morţii şi al iadului în care a coborât Hristos - Dumnezeu cu sufletul Său”). Preoţii slujitori ai acestei biserici au aprins lumânarea de Paşte din candela de pe Sfânta Masă şi au ieşit din altar, au ridicat „Lumina” în văzul tuturor, aceasta semnificând taina ridicării lui Hristos din morţi. „Veniţi să primiţi lumină!” - a fost chemarea preoţilor către credincioşi, moment în care credincioşii aflaţi în interiorul bisericii au primit Lumină, împărţind şi semenilor Lumina Sfântă. Preoţii şi credincioşii din biserică, având lumânări aprinse în mână, au ieşit în curte pentru oficierea Slujbei de Înviere, unde aşteptau Lumina alţi zeci de credincioşi. Împreună au cântat în cor Troparul: Mărturisirea: „Hristos a înviat din morţi”, Tâlcuirea: „cu moartea pe moarte călcând”, Profeţia: „şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

Toaca şi clopotele au sunat în timp ce preoţii şi toţi credincioşii cântau taina Învierii, pentru a amplifica bunăvestirea şi bucuria Învierii lui Hristos. În liniştea nopţii de 1 mai preoţii au rostit cu glas tare de trei ori către credincioşi, înspre apus, înspre miazăzi şi înspre miazănoapte: „Hristos a înviat!”, iar creştinii au răspuns: „Adevărat a înviat!”. Răspunsul credincioşilor a arătat că adevărul Învierii lui Hristos a fost primit de ei pentru a-l transmite mai departe lumii.

 

Sfinţirea coşurilor pascale

Slujba Sfintelor Paşti a continuat în Biserica „Sf. Simion” până dimineaţă, doar că din mulţimea de oameni aflată la începutul Slujbei Învierii au rămas mai puţini, mulţi dintre ei s-au grăbit să ducă Lumina Învierii în casele lor. Râuri de lumină s-au îndreptat spre ieşirea din curtea bisericii. Unii dintre credincioşi au revenit spre dimineaţă, în jurul orei 3:30, cu coşurile pline de bucate specifice sărbătorilor pascale pentru ca preoţii să le sfinţească cu Agheasmă şi să le împartă credincioşilor anafora.

După intrarea în biserică, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce au fost puse pe Sfânta Masă în Sfântul Altar. Slujba Învierii a continuat până dimineaţă, timp în care preoţii au ieşit de mai multe ori din Altar, cu cădelniţa în care ardea tămâie, şi au rostit către credincioşi înălţătorul „Hristos a Înviat”, aceştia răspunzând în cor „Adevărat a înviat”. Tot în acea noapte sfântă s-a cântat şi „Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”. În jur de orei 3.30, curtea bisericii precum şi aleea din faţa lăcaşului de cult erau pline de gospodine, de credincioşi care au venit cu coşurile la sfinţit. Nu lipseau din nici un coş ouăle roşii, pasca, cozonacul şi lumânarea Învierii.

 

Circa 5.000 de oameni au participat în Slujba Învierii la Biserica „Sf. Andrei” din cartierul Burdujeni

Sărbătoarea Învierii Domnului a fost trăită într-un mod duhovnicesc de câteva mii de enoriaşi care au participat la slujba oficiată la Catedrala „Naşterea Domnului” de pe Mărăşeşti. Copii, tineri, adulţi au luat Lumina Sfântă la miezul nopţii, după care unii au rămas în continuare la Slujba Învierii oficiată în catedrală, până la orele dimineţii, ceilalţi plecând spre case cu lumânările aprinse în mâini, după ce au cântat împreună „Hristos a Înviat”. Cei mai mulţi au revenit dimineaţă la sfinţirea bucatelor din coşul pascal. A fost prima Slujbă a Învierii oficiată în Catedrală, după ce a fost sfinţită pe 4 octombrie 2015. La Slujba Învierii de la Catedrala „Naşterea Domnului” a fost prezent şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

Circa 5.000 de oameni au participat la Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii şi la Biserica „Sf. Andrei” din cartierul Burdujeni. O mare parte dintre credincioşi au rămas după miezul nopţii la slujbă, mai ales că unul dintre preoţii slujitori a ţinut un cuvânt de învăţătură imediat după ce credincioşii au luat Lumina Sfântă. Calea Burdujeni a fost închisă circulaţiei rutiere, Poliţia amplasând maşini la ambele capete ale străzii pentru a dirija traficul. Spre dimineaţă, oamenii şi-au adus coşurile cu ouă şi pască pentru a fi sfinţite de preoţi.

Duminică, pe 1 mai, la toate bisericile din municipiu s-a oficiat, după ora 15,00, Vecernia specială sau a doua Înviere, unde Evanghelia a fost citită de preoţi în mai multe limbi. La sfârşitul acestei slujbe preoţii le-au citit credincioşilor Pastorala la Învierea Domnului 2016, semnată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Sute de credincioşi au venit în noaptea de Înviere la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Câmpulung Moldovenesc. Potrivit tradiţiei, preoţii, alături de enoriaşi, au înconjurat sfântul lăcaş în dangătul clopotelor, cântând Troparul Învierii. Bărbaţii au purtat în mâini pe timpul procesiunii prapuri, felinare şi cruci.

 

Obiceiul spălării cu ou în dimineaţa zilei de Paşte

În Bucovina se păstrează obiceiul spălării cu ou în dimineaţa zilei de Paşte. Într-un vas se pune un ou roşu, în unele locuri două, şi o monedă. În vechime moneda era de argint. Se toarnă apă proaspătă (neîncepută) adusă de la fântână. Toţi ai casei se spală pe rând. După aceea se ia moneda şi trecând-o peste faţă se zice: „Să fiu mândru (mândră) şi curat (curată) ca argintul”; fetele mai zic „să trec la joc (dans) din mână-n mână ca şi banul; să fiu uşoară ca şi cojile de ouă, care trec plutind pe apă”. În unele sate, în vas se pune şi o crenguţă de busuioc, deoarece se zice că dacă te speli cu dânsul vei fi onorat ca busuiocul. După spălarea cu ou în dimineaţa zilei de Paşte, întreaga familie, după cum este tradiţia, se aşază în jurul mesei de Paşte şi gustă din bucatele sfinţite. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Învierii a adunat zeci de mii de credincioşi la bisericile şi mănăstirile sucevene.
 Vizualizări articol: 4280 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sărbătoarea Învierii a adunat zeci de mii de credincioşi la bisericile şi mănăstirile sucevene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei