Subcomisarul Florin Vasile Popescu, ofiţerul trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, îşi va petrece sărbătorile de Paşte acasă, dar sub măsura restrictivă a controlului judiciar. Aşa a decis definitiv Curtea de Apel Suceava, care a admis contestaţia făcută de procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava. Asta după ce, timp de câteva zile, poliţistul s-a aflat în libertate fără nici o interdicţie.
În noile condiţii, sub control judiciar, inculpatul are impuse mai multe obligaţii şi restricţii. El trebuie să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava - Serviciul de Investigaţii Criminale - Biroul de Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere întocmit de acest organ de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi să nu părăsească limita teritorială a României.
Florin Vasile Popescu a lucrat ca ofiţer de poliţie judiciară, în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Suceava, iar în această calitate ar fi pretins sume de bani de la persoane anchetate, sub pretextul unor influenţe nereale.
Acuzaţiile pentru care are de răspuns poliţistul
O serie de acuzaţii sunt legate de Nihat Palabiyik, cetăţean turc, administratorul unor firme care activau pe raza judeţului Suceava, şi pe numele căruia s-a constituit la un moment dat un dosar penal pentru evaziune fiscală. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, iar poliţistul care s-a ocupat de mersul anchetei a fost Florin Vasile Popescu. La finalul cercetărilor, procurorii au considerat că faptele de care era acuzat turcul există, dar acestea nu sunt prea grave, motiv pentru care i-au aplicat o amendă administrativă. Cel care trebuia să-i aducă la cunoştinţă lui Nihat Palabiyik măsura procurorilor era chiar poliţistul Popescu. Pe motiv că ar fi fost un „om bun” şi l-a ajutat să scape de probleme, poliţistul a cerut şi primit 500 de euro. Se întâmpla în mai 2015, iar în toamnă şi-a mai încercat o dată norocul, numai că a fost refuzat de turc.
Popescu mai este acuzat şi că a luat mită în cazul unei tentative de omor din parcarea Shopping City. Conform anchetei DNA, în perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, cu intenţie, a pretins, în mod direct şi pentru sine, suma de 500 de euro, din care a primit efectiv suma de 300 de euro de la inculpatul Stănescu Ovidiu, zis <Marius>, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secţia Penală.
Tribunalul Suceava a dat verdictul în noiembrie 2015 şi l-a condamnat pe Aurel Stănescu, cumnatul lui Ovidiu Stănescu, la 3 ani şi 6 luni închisoare. Pedeapsa a rămas definitivă la începutul acestui an, după ce Curtea de Apel Suceava a respins apelul lui Stănescu.