Vremea capricioasă din ultima perioadă, mai ales din zona montană a judeţului, va crea probleme şi în zilele următoare, conform prognozei primite de la Institutul Naţional de Meteorologie. Sfârşitul de săptămână va aduce precipitaţii, care în zona de munte se pot transforma în lapoviţă sau ninsoare, ce pot crea probleme turiştilor aflaţi în acea perioadă pe traseele montane ale judeţului. De aceea salvamontiştii suceveni fac câteva recomandări cu privire la modul de echipare şi de abordare a excursiilor montane pe timpul minivacanţei care urmează.
Turiştii care aleg traseele montane în aceste zile trebuie să fie echipaţi corespunzător cu ghete, parazăpezi, jachete de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă şi dulciuri. Ei trebuie să ia numerele de telefon ale serviciului Salvamont şi să se intereseze dacă traseul ales pentru drumeţie este deschis. Pe munte nu trebuie să se aventureze pe traseele mai dificile, mai ales pe cele de creastă, iar în momentul în care consideră că au pierdut marcajul traseului, este indicat să apeleze serviciul Salvamont, pentru informaţii sau intervenţii în timp optim. Turiştii sunt sfătuiţi să plece pe trasee cât mai matinal posibil, să abordeze trasee mai uşoare în prima zi, iar cei începători să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane, cum sunt:
- pentru masivul Rarău - trasee care urmăresc drumurile de acces spre motel Alpin şi care pleacă din Pojorâta, Câmpulung (pe Izvorul Alb) şi Chiril;
- pentru masivul Giumalău – traseul pe pârâul Rusca.
Pe masivele Călimani, Suhard şi Bistriţei, întrucât nu sunt cabane sau refugii, având în vedere vremea nefavorabilă, nu este recomandat a se urca în zilele următoare. În masivul Călimani mai este zăpadă, la limita de pădure-gol alpin aceasta având chiar 1 metru grosime. În acest masiv nu sunt recomandate următoarele trasee:
- traseul marcat cu cerc roșu, între șaua Negoiu și Pietrele Roșii;
- traseul marcat cu cerc albastru, Gura Haiti și vf. Călimanul Cerbului
- traseul marcat cu bandă roșie, între Coada Pietrosului și Șaua Terha.
Pentru cei care vor urca cu maşinile pe drumul Transrarău, trebuie ştiut faptul că în zona motelului Alpin nu sunt suficiente locuri de parcare şi se pot crea blocaje pe ultimul kilometru de drum, soluţia fiind să lase maşinile la intersecţia cu ruta Chiril-Rarău. Dacă temperaturile scad sub 0 grade, pe carosabil poate să apară gheaţa, iar pentru cei care au schimbat deja anvelopele de vară este indicat să se întoarcă din drum. Mai trebuie amintit că motelul Alpin Rarău este momentan închis pentru renovare.
Câteva telefoane utile celor care vor vizita zona montană: 0745 313 052 şi 0725 826 668 – Salvamont, pentru informaţii şi recomandări privind zona montană; 112 – pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.