Un bărbat în vârstă de 64 de ani, din municipiul Suceava, cunoscut cu antecedente penale în materie de furturi, a scăpat de o nouă condamnare în ultima fază a procesului în care a fost judecat. Inculpatul, Gheorghe Cojocariu, primise iniţial, la Judecătoria Rădăuţi, o pedeapsă de 1 an şi 8 luni de închisoare, pedeapsă rezultată şi dintr-o condamnare anterioară. Acum două zile însă, Curtea de Apel Suceava a admis încetarea procesului penal împotriva inculpatului, ca urmare a intervenirii unui acord de mediere între părţi. Practic, partea vătămată din acest dosar a decis să-l ierte pe inculpat, fapt permis de Codul Penal.
Fapta pentru care a fost judecat Gheorghe Cojocariu a fost comisă pe 12 august 2014. Atunci, Poliţia oraşului Siret a fost sesizată că unei femei în vârstă de 64 de ani, Maria O., din Bălcăuţi, i s-a furat o borsetă în care aceasta avea mai multe documente, precum şi bani. Furtul a fost comis în Piaţa agroalimentară din Siret, unde femeia avea produse la vânzare. Din ancheta efectuată la vremea respectivă a rezultat că femeia a lăsat borseta pe taraba unde vindea, iar la un moment dat a început să strige după ajutor, geanta dispărând. Norocul victimei a fost că în apropiere era un ofiţer criminalist în civil de la Poliţia oraşului Siret, care l-a prins şi imobilizat pe bărbatul în vârstă de 64 de ani.
În luna septembrie a anului trecut, acelaşi Gheorghe Cojocariu a fost prins în flagrant după ce a pătruns într-o maşină, de către un echipaj al Poliţiei municipiului Suceava. Bărbatul era filat de câteva zile de poliţişti, fiind suspect de comiterea a cel puţin cinci furturi şi tentative de furt din maşini.
Posibilitatea împăcării hoţilor recidivişti cu victimele, foarte discutabilă
Posibilitatea împăcării dintre hoţi şi victime chiar şi pe parcursul procesului, după luni de zile de anchetă, este contestată de foarte mulţi procurori şi poliţişti. Aceştia au explicat că nu este normal ca hoţii recidivişti să se poată împăca cu victimele, asta pentru că, şi sunt exemple concrete în aceste sens, după ce se întorc în libertate se reapucă de furat. În acest fel, apar noi victime şi anchetatorii îşi văd munca de anchetă irosită. De cele mai mute ori, aceste împăcări, prin acorduri scrise, se fac pe bani, victimele primind sume importante pentru a le semna. Riscul mare este ca cei care nu vor să se împace să se trezească supuşi la presiuni, cum a fost de altfel un caz recent la Câmpulung Moldovenesc.