Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 27 apr 2016 - Anul XXI, nr. 99 (6212)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţie

Miei mari şi la acelaşi preţ ca anul trecut, pregătiţi pentru a ajunge pe mesele sucevenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Comerţul cu miei pentru masa de Paşte a intrat deja în linie dreaptă, cel puţin în Piaţa Mare a Sucevei ieri fiind prima zi în care crescătorii autorizaţi sanitar-veterinar au venit cu animalele sacrificate la vânzare. Preţul cerut de toţi crescătorii a fost de 20 de lei per kilogram, la fel ca anul trecut, iar negocieri sub acest preţ nu erau posibile, cel puţin acum, la începutul perioadei de vânzare. Faţă de anii trecuţi, sunt mulţi miei mari, ceea ce ar trebui să fie un avantaj, atât pentru crescători, cât şi pentru cumpărători, care în general caută în fiecare an miei mari şi îi ocolesc pe cei mai mici.

 

Preţul nu a crescut, în ciuda secetei, subliniază crescătorii

Ieri, în jurul orei 10.00, în hala din piaţă nu erau prea mulţi miei la vânzare. O parte se vânduseră mai de dimineaţă, însă nici crescătorii nu au adus foarte mulţi din prima zi. Comerţul se va diversifica sigur pe parcursul zilelor următoare. 

Aurica Dolceanu, a cărei familie deţine o stână în Burdujeni, ne-a declarat: “Mieii sunt mari, între 10 şi 15-16 kilograme. Oamenii vor miei mari, aşa că în acest an au de unde alege. De vreo trei ani de zile preţul e acelaşi, nu e foarte bun, nu avem ce face, ne adaptăm şi noi la câţi bani are lumea”.

Un alt crescător, Ion Chihaia, din satul Bursuceni, a explicat că seceta prelungită, care a fost cruntă în vara anului trecut şi care nu s-a atenuat prea mult după o iarnă fără precipitaţii, a crescut costurile de furajare a oilor şi a mieilor. Un adevăr care nu poate fi contestat.

 

Mulţi cumpărători speră ca preţul să mai scadă în prag de Înviere

În ceea ce-i priveşte pe potenţialii clienţi, aceştia sperau în majoritate ca preţul să fie mai mic.

Viorel Dimitriu, de exemplu, era de părere că preţul e mare în comparaţie cu nivelul de trai din Suceava: “După părerea mea preţul ar trebuie să fie adaptat după buzunarul nostru mai modest. Cred că un 15-16 lei kilogramul ar mai merge, aşa e un pic tras de păr... ei se plâng că a fost secetă, este adevărat, dar secetă a fost pentru toată lumea”. Bărbatul era de părere că vineri sau sâmbătă, în preajma Învierii, va avea şanse mai mari să găsească un miel la un preţ ceva mai scăzut.

Am găsit însă şi cumpărători care considerau că preţul este unul corect. 

Constanţa Hîrţescu, o femeie care se pregătea să cumpere un miel, ne-a spus: “Oamenii de la ţară încă aduc marfă bună, de calitate, ca să avem cu ce trăi şi noi cei de la oraş. Preţul de 20 de lei cred că e justificat, e foarte bine aşa, mă aşteptam să fie mai mare”. 

 

Program de permanenţă la Direcţia Sanitar Veterinară

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, instituţia care răspunde de modul în care se face comerţ cu alimente, încearcă să ţină  comerţul cu miei în sfera legală şi fără risc pentru sănătatea consumatorilor.

Directorul executiv al DSVSA Suceava, Leon Postolache, ne-a declarat: “Le recomandăm sucevenilor să cumpere produse alimentare din spaţii autorizate sanitar-veterinar, cu atât mai mult miei. Aceştia pot fi achiziţionaţi din pieţele agroalimentare pe care le monitorizăm atent, de asemenea avem aprobate şi trei centre de sacrificare temporare a mieilor, care corespund nomelor sanitar-veterinare”.

Cele trei puncte de sacrificare de la stâne de unde se pot şi cumpăra legal miei sunt la Burdujeni, la Pătrăuţi şi la Bursuceni - Vereşti. 

 

Multe controale şi 31 de amenzi, date de inspectorii sanitar-veterinari

DSVSA Suceava a efectuat deja 231 de controale pe linie sanitar-veterinară, aplicând 31 de amenzi, în valoare de 24.200 de lei. În cadrul aceloraşi controale au fost date şi 20 de avertismente scrise şi au fost confiscate 47 de kilograme de alimente.

Leon Postolache a subliniat că amenzile au fost date pentru abateri la normele de igienă, lipsa acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, comerţ de produse alimentare expirate ori produse alimentare depozitate incorect. El a ţinut să mulţumească Poliţiei şi Jandarmeriei pentru sprijinul acordat inspectorilor sanitar-veterinari la aceste controale.

„În această perioadă cetăţenii ne pot contacta permanent, avem program de permanenţă la Direcţia Sanitar Veterinară. Îi invităm să ne sesizeze dacă au suspiciuni privind calitatea produselor alimentare”, a mai ţinut să precizeze Leon Postolache.

 

Miei pentru sucevenii aflaţi în străinătate

Pentru crescătorii de miei, o piaţă din ce în ce mai importantă este cea din străinătate. Este vorba de mieii cumpăraţi de suceveni pentru rudele din străinătate.

Ion Chihaia, crescător de miei din satul Bursuceni, comuna Vereşti, ne-a relatat că mulţi clienţi, de regulă care vin direct la stână, cumpără miei pentru copiii plecaţi prin străinătate.

„Voi şi ei să respecte tradiţia, să aibă miel pe masa de Paşte, chiar dacă sunt departe de casă. Inclusiv caş se cumpără pentru cei plecaţi departe de casă”, ne-a mărturisit crescătorul. 

 

Miei vânduţi din portbagaj

Ieri, în zona Pieţei Mari, şi-au făcut apariţia şi o altă categorie de vânzători de miei. Aceştia îi abordau pe cei care ieşeau din hala autorizată şi îi momeau pe oameni cu preţuri ceva mai mici la kilogram. Mieii nu erau expuşi la vedere, fiind ţinuţi în maşini, departe de ochii celor care ar putea sesiza comerţul ilegal. Aceştia mizau pe faptul că vor găsi foarte uşor clienţi într-o zonă în care se vând miei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miei mari şi la acelaşi preţ ca anul trecut, pregătiţi pentru a ajunge pe mesele sucevenilor.
 Vizualizări articol: 4956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Miei mari şi la acelaşi preţ ca anul trecut, pregătiţi pentru a ajunge pe mesele sucevenilor2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supa de secărică (de post) Supa de chimen sau secărică este foarte simplă și are o aromă distinctă, inconfundabilă. Se servește cu crutoane de pâine bine rumenite în ulei și mult pătrunjel verde tocat. Este, deopotrivă, un preparat obișnuit și un tratament popular... Citeşte