Autorul cumplitului accident de sâmbăta trecută din comuna Brodina, soldat cu moartea a doi oameni şi rănirea gravă a altor trei, un bărbat care se refugiase la un schit pe care şi-l amenajase pe un munte, unde stătea singur, avea permis de conducere de mai puţin de şase luni de zile. Florin Ştefan, în vârstă de 41 de ani, „pustnicul de la Costileva”, cum este cunoscut în zonă, era posesor de permis de conducere din noiembrie 2015, însă, din păcate, nu a ţinut cont de lipsa de experienţă în condus. Martorii accidentului, urmele rămase la faţa locului şi ancheta poliţiei, toţi confirmă că accidentul s-a produs pe fondul vitezei excesive, neadaptate la sectorul acoperit cu pietriş de pe DJ 209G, pe raza satului Paltin, comuna Brodina.
Filmul unui groaznic accident
Bărbatul care a provocat nenorocirea, Florin Ştefan, conducea un autoturism Toyota Hilux, cu volan pe partea dreaptă. În maşină se mai aflau încă cinci persoane, oameni care îl mai vizitaseră la schit. Accidentul s-a petrecut sâmbătă seară, în jurul orei 19.00.
Din ancheta preliminară a poliţiei rezultă că bărbatul conducea cu viteză excesivă şi a intrat în depăşirea unei maşini din faţă. Pe drumul pietruit, pe care se ridicase praful, autoturismul de teren condus de pustnic a intrat în coliziune cu un Renault condus regulamentar din sens opus de Constantin Şerban, în vârstă de 30 de ani, din Botoşani, care locuia însă la Brodina. Ambii şoferi au tras de volan în încercarea de a evita impactul, ambele maşini ieşind în afara drumului. Renaultul s-a oprit în şanţul de la marginea drumului judeţean, în timp ce autoturismul de teren s-a răsturnat la o diferenţă de nivel de câţiva metri faţă de carosabil.
În Renault se aflau şoferul, fetiţa sa în vârstă de 5 ani şi socrul lui, ultimul fiind găsit decedat de primele echipaje SMURD ajunse la faţa locului. Ulterior, la Spitalul Judeţean Suceava, a decedat şi Andrei Bejan, în vârstă de 24 de ani, din Suceava, care era pasager pe scaunul din stânga faţă în autoturismul cu volan pe dreapta condus de călugărul pustnic.
Ce spune unul dintre primii oameni ajunşi la locul accidentului
Ieri, reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă cu unul dintre primii martori ajunşi la faţa locului, un localnic lângă casa căruia a avut loc accidentul.
“Maşina de teren avea viteză, asta este clar. Spuneau unii că acul s-ar fi oprit la 140 de kilometri la oră, bărbatul ăsta, pustnicul, venea dinspre Nisipitu, de la schitul lui. Cred că trecuse înainte şi un camion pe drum, era mult praf”, a relatat bărbatul. El a povestit că, ajuns la locul accidentului, a ajutat-o prima dată să iasă pe fetiţa în vârstă de 5 ani din Renault, pe care a dus-o în casă până la sosirea ambulanţelor. Tatăl ei, şoferul care circula regulamentar, a ieşit pe propriile picioare din maşină, însă în scurt timp s-a prăbuşit la pământ, acuzând dureri foarte mari, ne-a povestit bărbatul.
Pustnicul are un schit amenajat modern şi o imagine bună printre oamenii din zonă
Cu un autoturism de teren, un reporter a ajuns şi la schitul lui Florin Ştefan. Acesta este situat pe o zonă înaltă aflată foarte aproape de graniţa cu Ucraina. Pustnicul nu era însă în zonă, deşi toate încăperile erau deschise. Schitul este departe de imaginea colibei unui pustnic. Mai multe construcţii din lemn, lăcuite, amenajate modern, sunt în perimetrul în care se roagă Florin Ştefan.
„El se gospodăreşte singur, stă singur în cea mai mare parte a timpului. Mai era vizitat de oameni doar la sfârşit de săptămână. Ce a construit aici (n.r. - la schit) e prin munca lui, dar şi cu ajutorul oamenilor din sat. E un om bun, nu are treabă cu nimeni, un om care îl slujeşte pe Dumnezeu”, ne-a mărturisit un bărbat care ne-a fost ghid până la schit. Un amănunt important este că schitul, cum îl denumesc localnicii, nu aparţine de vreo mănăstire, bărbatul fiind pe cont propriu din acest punct de vedere.
El obţinuse permis de conducere tocmai pentru a putea ajunge până la schit cu o maşină de teren, accesul până la locul în care se refugiase fiind foarte anevoios.
Starea celor trei răniţi grav
În ceea ce priveşte starea persoanelor rănite, trei dintre ele au leziuni grave. Astfel, o tânără în vârstă de 26 de ani, soţia tânărului decedat, a fost transferată ieri de la Spitalul Judeţean Suceava la un spital din Bucureşti, având fractură de bazin. Constantin Şerban, şoferul care se deplasa regulamentar, este internat la Terapie Intensivă, iar ieri a fost operat, având splina contuzionată, cu pericol de a se sparge. De asemenea, o femeie în vârstă de 45 de ani, pasageră din autoturismul de teren, este şi ea internată la Terapie Intensivă, cu fracturi în regiunile cervicală, dorsală şi lombară. Medicii au apreciat că, deşi toţi trei au leziuni grave, starea lor este totuşi stabilă.