Activităţile educative din cadrul programului „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!” au adus la unităţile şi subunităţile de poliţie din judeţ în jur de 12.000 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Fiecare zi a săptămânii trecute a fost foarte aglomerată, atât la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) cât şi la subunităţile din judeţ.
Programările pentru vizite la poliţie s-au făcut încă din luna ianuarie.
În baza programărilor efectuate, au fost organizate la nivelul judeţului peste 300 de activităţi în cadrul cărora elevi de toate vârstele au relaţionat în mod direct cu poliţiştii în contextul desfăşurării unor sesiuni de informare, acţiuni preventive, concursuri, vizite şi prezentări de genul ,,Ziua Porţilor Deschise”, marşuri antiviolenţă şi alte activităţi.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava, a explicat: “Poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire, informare şi responsabilizare a elevilor, a părinţilor şi a cadrelor didactice, urmărindu-se asigurarea vizibilităţii elementului poliţienesc în mediul şcolar şi diminuarea factorilor de risc infracţional şi victimal”.
Cărţi pentru copii, „Ziua Porţilor Deschise” şi educaţie rutieră
Epureanu a arătat că ziua de luni a fost dedicată preşcolarilor, acţiunile preventive având loc în grădiniţe din municipiile Suceava şi Fălticeni, dar şi în mediul rural.
„Peste 800 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani au primit cărţi cu mesaj adaptat vârstei şi au participat la activităţi preventive interactive”, a declarat Epureanu.
Următoarele două zile, la sediul IPJ Suceava s-a desfăşurat „Ziua Porţilor Deschise”, elevii şcolilor gimnaziale din Muşeniţa, şcolilor Nr. 3 şi Nr. 9 Suceava, dar şi cei ai Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava fiind oaspeţii poliţiştilor. În cadrul evenimentului au fost prezentate elemente de tehnică, aparatură şi autospeciale din dotarea poliţiei. De asemenea, în cadrul acţiunii au fost organizate ateliere interactive de lucru, experimente criminalistice şi au fost promovate mesaje de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor. Tinerii au putut vedea o expoziţie de armament, laboratorul criminalistic mobil, precum şi câinii poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic.
Joi, pe 21 aprilie, poliţiştii au lansat oficial campania ,,Tineri împotriva Delincvenţei”. În cadrul campaniei a fost organizat şi seminarul ,,Meseria de poliţist – risc şi satisfacţie profesională”, la care au participat peste 250 de elevi de la licee sucevene.
În fine, vineri, 22 aprilie, peste 200 de poliţişti din mediul rural şi urban au participat la activităţi de promovare a siguranţei rutiere în rândul elevilor.
Poliţiştii au ţinut să transmită mulţumiri pentru colaborare şi implicare Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, cadrelor didactice şi reprezentanţilor mass-media, pentru modul de organizare a activităţilor şi de promovare a acestora.