Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Centrul Cultural Bucovina (CCB) - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Suceava au organizat sâmbătă, în ajunul Sărbătorii de Florii, în ziua de prăznuire a Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava, un eveniment care, având ca pretext lansarea a două volume semnate de compozitorul, dirijorul şi culegătorul de folclor George Sîrbu, s-a transformat într-o adevărată paradă a Bucovinei.
„O întâlnire de suflet”
Manifestarea, la care au venit cu mic cu mare, de la copii cu crenguţe înmugurite de salcie în mâini la oficialităţi judeţene şi numeroşi colaboratori ai maestrului, a fost prezentată de jurnalista Mihaela Zâna Bârsan, de la Televiziunea Intermedia Suceava, realizatoarea emisiunii „Izvoare” şi iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, care a apreciat de la bun început faptul că avem de-a face cu „o întâlnire de suflet”, presărată cu momente speciale oferite de invitaţi.
Momentul special de debut le-a aparţinut copiilor de la Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, dirijat de fiica maestrului, Oana Sârbu Botezat, ansamblu care a împlinit chiar în acea zi 25 de ani de la înfiinţare.
Salutând evenimentul şi accentuând că CJ Suceava susţine toate activităţile culturale ale judeţului, Viorel Varvaroi, managerul CCB, i-a urat „La mulţi ani!” de ziua onomastică lui George Sîrbu, autorul celor două volume „Hristos Domnul - mică antologie de colinde omofone - Moldova, Basarabia, Bucovina” şi „Aspecte ale folclorului din zona Sucevei”, lucrări care poartă eticheta Editurii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, care a remarcat faptul că „boala principală” din familia Sîrbu este tradiţia, păstrarea şi transmiterea acesteia mai departe, a subliniat faptul că efigiile maestrului George Sîrbu şi a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” sunt reprezentative pentru judeţul Suceava. Drept pentru care, în semn de preţuire şi recunoştinţă, i-au fost înmânate sărbătoritului o Diplomă de excelenţă şi un coş cu flori.
„Să rămâneţi între noi cât mai mulţi ani!”
Felicitări şi urări de viaţă lungă i-a adresat lui George Sîrbu şi Călin Brăteanu, directorul CCPCT Suceava, care i-a adus o „brăzduţă cu iarbă”, ce se pune de strajă la stâlpii porţilor de Sf. Gheorghe, şi care, referindu-se la preocuparea maestrului de a-i învăţa pe copii şi tineri să preţuiască folclorul, a spus că acesta „a lucrat cu sufletul”, urându-i „mulţi ani de scris şi de trăit”.
Valul urărilor a veni apoi din partea prietenilor şi colaboratorilor din generaţii diferite, de la Alexandru Dumbravă, Ion Băiţan şi Gheorghe Finiş, la Răzvan Mitoceanu, Angelica Flutur, Simona Matachi şi Alexandru Cozaciuc, dar şi din partea unor oaspeţi veniţi de la Bacău (solista de muzică populară şi profesoara de canto la Şcoala de Artă băcăuană, Maria Şalaru, care a spus că sărbătoritul este părintele său spiritual) şi de la Chişinău, din Republica Moldova (interpreta de folclor Silvia Zagoranu), care au rostit vorbe de apreciere sau au interpretat câteva fragmente din cântecele din repertoriul lor, unele dintre ele purtând pecetea componistică a maestrului George Sîrbu.
„Să rămâneţi între noi cât mai mulţi ani!”, i-a urat compozitorului şi dirijorului (emoţionat de valul urărilor şi felicitărilor) consultantul artistic şi interpreta de muzică populară Gabriela Teişanu, care a spus că, la îndemnul soţiei maestrului, Elena Sîrbu, a îmbrăcat „un cămeşoi autentic de la Ilişeşti” pentru a interpreta „Doina frunzei”, învăţată de la lelea Dafina Florea.
„Un reper al profesionalismului autentic”
Dar dovezile de preţuire nu au venit doar din partea celor care au colaborat sau au lucrat sub îndrumarea maestrului George Sîrbu. Tiberiu Avram, redactorul-şef al cotidianului Monitorul de Suceava, i-a urat şi el viaţă lungă cu speranţa că, în contextul în care astăzi se promovează orice, mai puţin folclorul, va veni o zi în care în cărţile de istorie va fi loc şi pentru George Sîrbu şi alţi oameni ca el. Intervenţia sa a constat în citirea unui fragment din interviul realizat în anul 2002, atunci când George Sîrbu a sărbătorit 65 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate, interviu în care acesta mărturisea că muzica i-a marcat întreaga viaţă şi accentua că (deşi provine din zona Botoşanilor) „Bucovina este o grădină minunată, cu un fond tradiţional de excepţie”.
La rândul său, criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan a subliniat, referindu-se la întreaga activitate a maestrului George Sîrbu, că „de mai multă vreme ne aflăm în prezenţa unui profesionist de vârf”, un om care constituie „un reper al profesionalismului autentic, care cultivă tradiţia în mod profesionist”.
Final cu cântece, cu flori şi dar de cărţi cu autograf
Desigur că maestrul George Sîrbu, care a rostit şi câteva cuvinte despre cărţi, s-a referit la activitatea sa care „a fost marcată de valori tradiţionale”.
Cu modestie şi respect a enumerat câteva nume de rapsozi şi interpreţi „care au lăsat mirosul frumos de folclor, de tradiţii româneşti din Bucovina”, dar şi din alte zone, aducându-i la final un omagiu regretatei Angela Moldovan, care, aşa cum a spus el, „a rămas pentru mine doamna folclorului românesc”.
Final cu cântece, cu flori, dar şi cu dar de cărţi cu autograf din partea maestrului George Sîrbu pentru toţi cei care s-au aflat alături de el în această zi de sărbătoare.