Pădurea din mijlocul oraşului – parcul Şipote, a fost vineri locul de desfăşurare a unei ample campanii de ecologizare, în care sute de voluntari, copii şi adulţi, au lucrat împreună, pentru a curăţa gunoaiele aruncate de alţii, dar şi pentru a îndepărta resturile vegetale adunate din toamnă şi până acum.
Acţiunea de ecologizare a început de la 8 dimineaţa, cu echipele de voluntari ai firmelor de salubrizare ale Sucevei, precum şi cu cei ai Direcţiei Silvice Suceava, de la ora 10.00 alăturându-li-se aproape 300 de elevi de la Liceul Teoretic Filadelfia şi de la Şcoala Gimnazială nr. 3, însoţiţi de profesori. Li s-au pus la dispoziţie mături, saci de gunoi şi mănuşi de protecţie, cu care au adunat ambalajele şi diverse alte gunoaie aruncate pe spaţiul verde, precum şi mormanele de frunze de pe aleile de acces în parc.
„Am venit cu peste 120 de elevi din clasele V – XII şi ne bucurăm că putem da o mână de ajutor. În fiecare an venim, înainte de Paşte, în acest parc, şi cred că spiritul civic trebuie să domine. Elevii sunt bucuroşi să dea o mână de ajutor, iar noi, în şcoală, tot timpul facem astfel de acţiuni”, a spus Magdalena Nechifor, directorul Şcolii Filadelfia.
Operaţiuni mai grele, de adunare a crengilor căzute, rupte, de toaletare a spaţiilor verzi, de curăţare a canalelor de scurgere a apelor pârâului din zonă, au fost făcute de cei aproape 40 de oameni trimişi acolo de Direcţia Silvică Suceava - zece pădurari, patru ingineri şi 25 de muncitori, care au făcut muncă de voluntariat.
„În fiecare an suntem prezenţi aici, atât primăvara, cât şi toamna, pentru că astfel de acţiuni sunt necesare pentru îngrijirea Parcului dendrologic Şipote, care este arondat la OS Pătrăuţi. Administrativ, această suprafaţă de 10 hectare, a Parcului dendrologic Şipote, reprezintă o parcelă forestieră, care nu necesită astfel de acţiuni, dar ţinând cont de faptul că el este considerat de mulţi parc, nu pădure, cum este în acte, trebuie să-i acordăm o atenţie specială”, a spus Bogdan Robciuc, şeful Ocolului Silvic Pătrăuţi.
Primăria Suceava, prin intermediul Direcţiei de Salubrizare şi cu sprijinul firmei de salubrizare Diasil, a participat la acţiunea de curăţenie cu o mulţime de voluntari şi utilaje, fiind cosite bălăriile de pe lateralele căilor de acces din parc şi îndepărtate resturile vegetale, prezente în abundenţă.
„Parcul Şipote nu este în administrarea Primăriei Suceava, dar se află în raza teritorial-administrativă a municipiului. La fel ca în fiecare an, facem curăţenie în parc, împreună cu cei de la Romsilva, dar importantă este şi implicarea elevilor în această acţiune de ecologizare. Încercăm, pe cât posibil, să se menţină curăţenia în acest parc, prin golirea zilnică a coşurilor de gunoi, înlocuirea corpurilor de iluminat vandalizate şi a coşurilor de gunoi distruse. Facem demersuri să transferăm la primărie acest parc, să-l transformăm într-o zonă de agrement atractivă pentru suceveni, iar între timp, demarăm un proiect de modernizare a platoului Cetăţii de Scaun a Sucevei, în zona statuii lui Ştefan cel Mare, al cărei soclu va fi refăcut”, a precizat viceprimarul Lucian Harşovschi.
O mai mare atenţie acordată acestui uriaş spaţiu verde aflat la kilometrul 0 al Sucevei, precum şi o serie de facilităţi de petrecere a timpului liber sunt dorite şi de suceveni, după cum au spus copiii şi profesorii care au participat la acţiunea de ecologizare a parcului Şipote.
„Ne dorim ca acest parc să fie al sucevenilor, să fie amenajat pentru accesul cu biciclete, role, să aibă facilităţi de petrecere a timpului liber. Este păcat să avem aşa o frumuseţe de parc în centrul oraşului şi să fie aproape lăsat în paragină. Ne dorim transformarea sa într-o zonă de agrement, potrivită pentru vizitare atât ziua, cât şi noaptea, mai ales că urmează acţiunile din vară, cu concerte şi festivalul medieval, iar copiii sunt nevoiţi să se întoarcă pe întuneric”, a declarat Sidonia Apetrei, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 3, care a precizat că implicarea copiilor a fost mai mult una simbolică, cu rol educativ, pentru a înţelege şi a transmite mai departe un mesaj de protejare a mediului înconjurător.
„Venim aici cu prietenii, colegii, dar adeseori găsim aruncate gunoaie prin parc. În ultimii ani parcul este mai bine îngrijit, dar este un loc cu mult potenţial”, consideră Sarina, una dintre elevele care s-au implicat în acţiunea de ecologizare a parcului Şipote.
„Am venit cu clasa, să ecologizăm acest loc frumos, unde lumea poate veni să îşi petreacă timpul liber. Sperăm să se facă aici locuri de joacă, locuri unde să se poată da copiii cu bicicletele, iar adulţii să se poată relaxa”, a spus Elena, o tânără care consideră că parcul Şipote este cel mai bun loc de relaxare al Sucevei, unde pot veni să se bucure de natură şi să se „deconecteze”.
Elev tăiat la picior de o sticlă spartă, aruncată în iarbă
Un incident neplăcut, petrecut în timpul campaniei de ecologizare, ridică semne de întrebare în privinţa implicării copiilor în astfel de acţiuni cu rol educativ.
Un elev care aduna gunoaiele aruncate de nesimţiţi pe spaţiul verde al zonei de intrare în parcul Şipote s-a tăiat la picior, destul de tare, într-o sticlă spartă.
Colegii săi, care l-au ajutat să revină pe aleea principală, sprijinindu-l, au spus că sticla care l-a tăiat deasupra tenişilor pe care îi purta a străpuns sacul cu gunoi în care a fost adunată, iar când un alt elev a trecut pe lângă ei, târâind sacul cu gunoaie, bucata de sticlă l-a atins.
Cum rana produsă s-a dovedit a fi profundă, sângele curgând destul de puternic, elevul a fost luat pe braţe de colegii mai mari, care l-au dus la maşina chemată să-l transporte la spital, pentru îngrijiri medicale.
Incidentul i-a speriat pe elevi şi profesori, care nu au mai stat mult prin parc, lăsând activitatea de curăţenie în seama echipelor de salubrizare ale municipalităţii şi a voluntarilor ocolului silvic.