Cea mai nouă instituţie culturală a Sucevei, Teatrul „Matei Vişniec” Suceava, are director artistic, începând din luna mai, când va fi semnat contractul, pe perioadă determinată, de preluare a acestei funcţii vacante. În urma selecţiei de dosare, în concurs au fost admise candidaturile a doi regizori tineri, cu multă experienţă în domeniu, Alexandru Nagy şi Andrei Munteanu. Numai că, la proba scrisă, care a avut loc în data de 18 aprilie, Andrei Munteanu a obţinut un punctaj cu mult mai mare decât al competitorului său, care nu a fost admis pentru proba finală, a interviului. Odată cu preluarea acestei funcţii, el va trebui să se mute de la Bucureşti la Suceava.
„Mă bucură faptul că vom avea un director artistic tânăr, dar foarte bine pregătit şi ancorat în realitatea teatrului modern şi în activitatea culturală”, a declarat managerul Teatrului „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc.
Născut pe 24 decembrie 1983, la Chişinău, Andrei Munteanu a studiat la Facultatea de Sociologie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, apoi la Facultatea de Teatru, secţia regie teatru dramatic. Cursurile superioare pentru regie le-a urmat la Moscova, apoi a venit la Bucureşti, unde a absolvit, în 2011, Facultatea de Teatru la UNATC, secţia regie teatru. A debutat în 2008 cu spectacolul „MaghenDavidul dragostei”, de I. Nessys, iar primul spectacol pe care l-a montat la Bucureşti a fost “Sora mai mare”, de Al. Volodin, la Teatrul Evreiesc de Stat, în 2010.
Pentru ambele piese a obţinut premii la Festivalul de teatru “Leul de aur” din Lvow, Ucraina, şi la Festivalul de teatru “Întâlnirile din Minsk”.
Regizorul Andrei Munteanu este cunoscut în principal pentru activitatea sa la Teatrul Evreiesc de Stat, TES, dar şi pentru colaborările sale internaţionale, cu Teatrul Arena di Verona, dar şi cu Teatrul Evreiesc de Stat „Ida şi Rachel Kaminska” din Varşovia, unde a regizat piesa „Dumnezeul răzbunării”, foarte rar montată în teatrele lumii, datorită subiectului său controversat. De altfel, piesa respectivă a şi fost interzisă la Bucureşti în anii '70.