Depunerea cererilor unice pentru subvenţii pe terenul lucrat şi pentru animale a reintrat în normal începând de ieri, după mai bine de o lună şi jumătate în care fermierii au putut depune doar dosarele privind acordarea ajutorului financiar în sectorul vegetal. Problema a stârnit mari nemulţumiri printre suceveni, care au aflat că la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pot depune cel mult documentele pentru subvenţia pe teren, în timp ce pentru animale li s-a spus scurt că cererile încă nu se pot depune. Grav este şi că problema nu a fost una de câteva zile, campania de depunere a cererilor debutând tocmai pe 1 martie.
Totul a plecat de la o problemă de sistem a APIA: un modul de captare şi de procesare a datelor a dat erori. Din păcate, pentru rezolvarea acestor probleme a fost nevoie de o lună şi jumătate.
Directorul executiv al APIA Suceava, Iacob Caciur, ne-a transmis ieri că problema a fost rezolvată, sistemul devenind funcţional la nivel naţional, iar imediat se va trece şi la procesarea cererilor din sectorul zootehnic. Judeţul Suceava se află în una din cele mai delicate situaţii în condiţiile în care este pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de crescători de bovine.
14.000 de cereri pentru sectorul zootehnic ar urma să fie depuse la APIA Suceava
Iacob Caciur a precizat că dintr-un total de aproximativ 50.000 de cereri unice câte au urma să fie primite de APIA Suceava, circa 13.000-14.000 sunt şi pentru subvenţia pe animal. Mai mult ca sigur, următoarea perioadă va aduce o aglomeraţie la centrele APIA din judeţ unde se depun cereri.
Pentru a se evita aglomeraţia, este indicat ca fermierii care au fost deja programaţi, dar nu au putut depune cererile pentru sectorul zootehnic, să se adreseze mai întâi telefonic la APIA, pentru detalii privind reprogramarea.
Cererile unice pentru subvenţie în sectorul vegetal şi în cel zootehnic se pot depune până pe 16 mai. După această zi mai este o perioadă de graţie, însă fiecare zi de întârziere după 16 mai înseamnă o penalizare cu 1% din valoarea subvenţiei pentru beneficiari.
Directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, a declarat recent că nu se poate avea în vedere o prelungire a termenului de 16 mai, aceasta fiind o derogare a Uniunii Europene care s-a dat numai în 2015, prin regulament.
O altă problemă de soft care a afectat mii de fermieri din judeţ este legată de avansurile la plata unică pe suprafață, de 53 de euro la hectar, pe care beneficiarii trebuiau să îi primească în lunile noiembrie şi decembrie 2015.
Din cauza unor probleme la softul central de procesare a dosarelor, funcţionarii APIA Suceava au trebuit să procese manual dosarele.