Programul educaţional ”Şcoală altfel” a debutat în forţă la Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc. Parteneriatele încheiate la începutul anului cu unităţile şcolare din judeţ, dar şi din Botoşani, Bacău, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, au fost rodnice încă din prima zi a acestui program. Astfel, în ziua de debut, 18 aprilie, 11 grupuri de elevi vizitatori au trecut pragul muzeului. În plus, în spaţii special amenajate în muzeu au fost deschise atelierele de creaţie în cadrul cărora elevii Şcolii Profesionale Speciale din localitate, sub îndrumarea prof. Gabriela Juverdeanu – directoarea şcolii, şi a profesorilor Mihai Botezat, Lidica Mîndrilă, Daniela Piticariu, Gabriela Neica, Lidia Ududec, au desfăşurat activităţi specifice cercurilor de creaţie, precum încondeierea ouălor de Paşte, cusături, pictură pe lemn şi sticlă, crestătură în lemn.
„Programul <Şcoala altfel> se anunţă deosebit de fructuos şi valoros, atât pentru unitatea muzeistică, cât şi pentru elevii care vor avea posibilitatea cunoaşterii istoriei, tradiţiilor culturale ale frumoasei zone a Câmpulungului Bucovinei, prin intermediul muzeului câmpulungean, care împlineşte la 1 iunie 80 de ani de la înfiinţare”, a subliniat Marcel Zahaniciuc, directorul muzeului câmpulungean.
Revenind la programul „Şcoala altfel”, muzeul câmpulungean aşteaptă până la finele săptămânii numeroase grupuri de elevi, precum şi vizita participanţilor la Olimpiada naţională de limba ucraineană, „care, fiind în trecere prin zonă, unde trăieşte etnia misterioasă şi încă nedesluşită a huţulilor, vor avea posibilitatea trecerii şi observării măcar în fugă a locurilor, arhitecturii şi obiceiurilor specifice huţulilor”, a mai completat Marcel Zahaniciuc.
Parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie
Merită de menţionat şi desfăşurarea, în aceeaşi perioadă, a unui parteneriat special întocmit cu Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung, sub managementul dr. Lucian Paziuc. Psihologul spitalului, Gabriela Mîndrilă, şi muzeograful Maria Ulian au condus pacienţii, de data asta în calitate de vizitatori, prin lumea de basm a civilizaţiei lemnului din Bucovina, aceştia luând modele de ornamente de pe obiectele din muzeu, urmând a le transpune pe creaţiile lor în atelierele de creaţie special înfiinţate pentru ei în cadrul unităţii spitaliceşti din Câmpulung.