Lucrătorii de la Secţia de Drumuri Naţionale Suceava au plantat, la marginea unor drumuri naţionale care străbat judeţul, peste o mie de arbori, în cadrul unei campanii de regenerare a arborilor din proximitatea şoselelor. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi ne-a transmis că plantările s-au efectuat în această primăvară pe DN 2, pe sectorul Drăguşeni-Fălticeni, pe DN 17 Suceava – Vatra Dornei şi pe DN 17A, în zona Rădăuţi. Principalele specii plantate sunt frasin, salcie, plop, salcâm şi nuc. De asemenea, au fost plantate şi specii de talie mică, arbuştii de acest gen fiind puşi în special în sensurile giratorii.
Materialul săditor a fost pregătit în Pepiniera Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi de la Ghidigeni, în judeţul Galaţi.
Această campanie vine după ce, anul trecut, numeroşi arbori de la marginea drumurilor naţionale au fost tăiaţi. La vremea respectivă, oficialii de la “Drumuri Naţionale” anunţau că tăierile s-au făcut pentru că arborii erau ajunşi la vârsta de exploatabilitate, iar mulţi dintre ei, prin starea lor biologică, reprezentau un real pericol pentru siguranţa circulaţiei. Tăieri de acest gen se vor mai face şi în 2016. Cele mai multe probleme legate de arbori îmbătrâniţi sunt pe DN 17A şi DN 2H, din zona Rădăuţi.
Beneficiile arborilor de la marginea drumurilor sunt multiple. Nicole Popovici, de la Biroul de Comunicare al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, a subliniat că aceştia asigură o funcţie tehnică - asigură protecţia taluzurilor erodabile, asigură asanarea apelor care vin spre partea carosabilă, reţin zăpada, nisipul şi praful purtate de vânt, prevenind depunerile pe platforma drumului, o funcţie rutieră – contribuie la siguranţa circulaţiei prin jalonarea drumului, în special pe timp de iarnă şi de ceaţă, asigură confort şi agrement prin peisajul şi umbra pe care o degajă, asigură marcarea şi accentuarea zonei de relief a traseului, o funcţie ecologică - realizează un microclimat favorabil, constituie un filtru al noxelor, servesc drept adăpost faunei, respectiv o funcţie peisagistică - de încadrare în peisajul înconjurător, îmbunătăţesc aspectul estetic al zonei şi maschează aspectele neplăcute şi suprafeţele degradate din vecinătatea drumurilor.
O nouă campanie de plantări de arbori va avea loc pe raza judeţului Suceava în toamna acestui an.