Liderii organizaţiilor afiliate la Uniunea Sindicală Judeţeană (USJ) SANITAS Suceava au prezentat, ieri, un memoriu cu revendicările lor subprefectului de Suceava, Atanasă Nistor. Pe lângă problemele generale pe care le reclamă sindicaliştii SANITAS la nivel naţional, liderii sindicali au supus, ieri, atenţiei subprefectului două aspecte grave cu care se confruntă sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială din judeţul Suceava. Astfel, preşedintele USJ SANITAS Suceava, Romică Balan, a arătat că Spitalul Orăşenesc Gura Humorului are un grad de acoperire cu medici de doar 41,45%, iar la personal mediu sanitar sunt ocupate numai 60,98% din posturi.
”Avem nevoie de strategii de atragere a medicilor, pentru că dacă sunt medici pot fi oferite servicii medicale, care înseamnă contracte cu Casa Asigurărilor de Sănătate, adică finanţare. Toate sunt în strânsă interdependenţă”, a afirmat liderul SANITAS.
În ceea ce priveşte asistenţa socială, sindicaliştii au avertizat asupra riscului de închidere a căminului pentru vârstnici de la Solca, la care Ministerul Muncii a sistat finanţarea. ”Bătrânii nu mai au mâncare, angajaţii nu şi-au luat salariile pe martie. În ultima perioadă au trăit din mila preotului de la Arbore, care le duce ce aduc oamenii la biserică pentru pomeniri”, a spus Romică Balan.
Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată pe timpul protestelor
De aceste aspecte acute au luat act atât subprefectul Nistor, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, căruia delegaţia SANITAS i-a lăsat de asemenea un memoriu. În acelaşi timp, sindicaliştii asigură atât autorităţile, cât şi publicul, că pe timpul acţiunilor de protest ”profesioniştii din sistemul de sănătate nu vor neglija nici o clipă îndatoririle profesionale faţă de nevoile pacienţilor, că vor asigura asistenţa medicală de urgenţă conform legii, tratând cu respect şi solicitudine orice persoană aflată în suferinţă”.
Memoriile sunt prima fază de exprimare publică a nemulţumirilor profunde din rândul salariaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, generate de atitudinea Guvernului privind legea salarizării, de lipsa de răspunsuri la solicitările sindicatelor, de eliminare a inechităţilor şi discriminărilor salariale, de faptul că sistemul sanitar din România este lăsat să se zbată între lipsurile materiale şi deficitul de personal de specialitate. Depunerea de memorii va fi urmată de pichetarea ministerelor şi de proteste în stradă, dacă solicitările angajaţilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu vor fi rezolvate.
SANITAS cere creşterea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială cu 25% şi în anul 2016; acordarea sporurilor specifice medicilor şi pentru perioada orelor de gardă; acordarea sporurilor la salariul de bază actual pentru întreg personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială; adoptarea unui nou regulament de sporuri pentru sistemul sanitar şi de asistenţă socială; respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar şi adoptarea unui normativ specific pentru asistenţa socială; deblocarea şi finanţarea posturilor de specialitate din sistemul sanitar şi de asistenţă socială; reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară, a cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor asistenţilor medicali şi a unei forme unice de pregătire pentru asistenţii medicali; alocarea a 6% din PIB pentru sănătate.