Sucevenii care vor să îşi izoleze termic apartamentele, să îşi refacă faţada clădirii ori chiar şi instalaţiile interioare pot face aceste lucrări plătind doar un sfert din valoarea totală a acestora.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că odată cu lansarea noului program de reabilitare termică a clădirilor rezidenţiale, la nivelul municipiului pot fi accesate finanţări care ajung la un total de aproape 10 milioane de euro.
„Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 100.000 de euro, iar cea maximă de cinci milioane de euro. O cerere de finanţare poate cuprinde un maxim de 10 blocuri de locuinţe. Trebuie făcute asocieri între blocurile de locuinţe, pentru a se întocmi un proiect. Finanţarea este asigurată 60% din fonduri europene, 25% de asociaţia de proprietari şi 15% de autoritatea locală, adică primăria”, a explicat primarul Ion Lungu, care le-a înmânat reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari detalii despre acest program de finanţare, să le facă cunoscute celor pe care îi reprezintă, afişându-le la sediile lor şi chiar şi în scările de bloc.
„Este o şansă unică. Ni se pun la dispoziţie 10 milioane de euro, bani de care nu vom mai avea parte altă dată. Multe dintre blocurile Sucevei sunt locuite deja de două generaţii, mai trebuie şi acestea reabilitate. Oamenii trebuie să îşi ia rolul în serios, sunt proprietari, trebuie să repare aceste apartamente. Primăria nu poate face nimic acolo, sunt proprietate privată. Pentru mine este o mare dezamăgire faptul că am avut la dispoziţie opt milioane de euro şi nu am putut utiliza nici măcar un leu pentru reabilitarea blocurilor din Suceava, pentru că nu am avut solicitări de la asociaţiile de proprietari”, a precizat edilul sucevean.
La nivel de scară de bloc, decizia de înscriere în programul de reabilitare termică poate fi luată cu două treimi din proprietari, dar toţi trebuie să pună bani la proiect.