Căldura furnizată pe timp de noapte în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare va fi întreruptă curând, ca urmare a deciziei luate aproape în unanimitate de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, convocaţi la şedinţa lunară cu reprezentanţii Primăriei Suceava şi ai societăţilor de utilităţi.
Consultaţi pe această temă, administratorii şi preşedinţii de asociaţii au cerut să nu mai fie furnizată căldură în sistem centralizat, chiar dacă au fost atenţionaţi că tocmai acum vine o perioadă cu temperaturi scăzute, care vor fi resimţite inclusiv la sărbătorile de Paşti.
„Decizia vă aparţine, dar vă spun că la TV am văzut că se anunţă că ar veni un val de aer polar în perioada următoare. Luaţi o decizie raţională, nu putem opri centrala şi apoi să o repornim a doua zi că unii s-au răzgândit. Cei care nu vor căldură au posibilitatea să închidă din repartitoare sau de jos, de la gigacalorimetre. Se poate opta să se dea în continuare căldură doar pe timp de noapte şi să îşi închidă oamenii de la gigacalorimetre căldura, unde consideră ei necesar. Posibil să fie oameni în vârstă sau familii cu copii care consideră că le este necesară furnizarea căldurii. Să supunem la vot, pentru că aşa este democratic”, a spus primarul Ion Lungu, care le-a prezentat inclusiv graficul de temperaturi cu care au venit reprezentanţii Thermonet, pentru a-i informa pe cei prezenţi, înainte de a lua o decizie. Conform acestui grafic, al variaţiilor temperaturilor medii, temperaturile vor scădea până la 3 grade Celsius în cursul nopţii, zilele următoare, vor mai înregistra o uşoară creştere, până la 7-8 grade, la finele săptămânii, după care, săptămâna viitoare vor scădea din nou, ajungând până la o minimă de 2 grade Celsius în noaptea de Paşte.
Votul a fost majoritar în favoarea întreruperii asigurării căldurii pentru toate cele 18.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare, doar reprezentanţii a două asociaţii votând contra.
„Cei care vor oprirea căldurii să ne spună dacă au şi copii mici în locuinţe, să nu hotărască ei, oameni în vârstă, pentru cei care au copii mici”, a spus Laurenţiu Rotaru, administratorul celei mai mari asociaţii de proprietari din Suceava, 23+27 Obcini, cu aproape 2.200 de apartamente, care a votat contra.
Decizia luată de cei 37 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari prezenţi la şedinţă este discutabilă şi dacă luăm în considerare faptul că în Suceava sunt aproape 120 de asociaţii de proprietari.
Totuşi, în baza votului majoritar, s-a luat decizia ca furnizorul de servicii de termoficare, Thermonet, să trimită o scrisoare oficială către Bioenergy Suceava, producătorul de energie termică, să limiteze producţia doar pentru cât este necesar să fie asigurată apa caldă sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat.