Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava şi-a deschis porţile, în această săptămână, pentru elevii şi preşcolarii din judeţ cu ocazia programului „Şcoala altfel”.
Fie că a fost vorba de aeronavele militare, de planoarele Aeroclubului Suceava, de vizitarea aerogării sau de spectacolul decolării avionului Spartan, un punct comun al tuturor vizitelor elevilor a fost entuziasmul nedisimulat şi bucuria că pot fi, pentru câteva ore, „pasageri” ai aeroportului.
Elevii au fost curioşi şi receptivi la explicaţii, pentru mulţi dintre ei vizita la acest obiectiv fiind o premieră. Şcolarii au făcut cunoştinţă cu personalul, cu tehnica şi dotările aeroportului, primind şi explicaţii tehnice, pe înţelesul lor, despre aparatele de zbor.
În total, conform solicitărilor înregistrate, în jur de 1.300 de elevi vor vizita Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava în această săptămână, potrivit datelor furnizate de Mina Tudor, purtător de cuvânt în cadrul aeroportului.
Aplauze pentru Spartan şi Hercules
Ieri, sute de elevi din judeţ au petrecut o zi de neuitat la Aeroportul Suceava.
Pe lângă aparatele aparţinând Aeroclubului Suceava, elevii şi preşcolarii care au vizitat aeroportul au putut admira şi două aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române, Spartan şi Hercules.
Avionul Spartan a fost expus mai multe ore pe platforma aeroportului, decolând ulterior în aplauzele copiilor, iar avionul Hercules a survolat deasupra mulţimii gălăgioase vreme de câteva minute.
Au fost surprize care i-au impresionat peste măsură peste cei mici, care nu au contenit să aplaude, să aclame, să strige „Decolează!! Decolează!!”, să salute piloţii aeronavelor şi să surprindă prin zeci de fotografii cele văzute.
Comandorul Ion Stăiculescu, de la Baza 90 Transport Aerian, ne-a povestit că “avionul Spartan a intrat în dotarea Forţelor Aeriene acum şase ani de zile, în 2010, moment în care Forţele Aeriene Române au încercat şi au reuşit să implementeze o nouă flotă de avioane. La momentul acesta avem şapte avioane intrate în dotare, avem şapte piloţi comandanţi pregătiţi, avem şi posibilităţi de pregătire a personalului navigant şi tehnic în ţară, pentru a exploata acest tip de aeronavă. E o posibilitate de afirmare a Aviaţiei Române, precum şi o modalitate de a face copiii să înţeleagă că această meserie de pilot e frumoasă şi o pot îmbrăţişa mai târziu”.
De partea cealaltă, Aeroclubul „Grigore Baştan” Suceava a expus un avion pentru tractări planoare şi lansări paraşutişti, PZL 104 Wilga 35, şi un planor de şcoală şi antrenament, cu care, de regulă, se încep primele zboruri din viaţa unui viitor pilot. „Elevii sunt foarte curioşi, pun tot felul de întrebări ciudate: <Are încălzire când e vremea urâtă?>, <Câte motoare are?> etc. Dar noi ne bucurăm că ei vin, sunt mii de copii care vin săptămâna asta. Le explicăm ce înseamnă aviaţia, cum pot face primii paşi, cum se pot înscrie la aeroclub, având în vedere că la 16 ani pot să vină să înveţe să zboare. Aeroclubul României înscrie în fiecare an tineri între 16 şi 23 de ani, gratuit, şi de aici pleacă piloţi de linie, piloţi militari în toată lumea”, ne-a declarat Gabriel Andrei, comandantul Aeroclubului Suceava, membru în lotul naţional de paraşutism.
„Vrem să aducem mulţumiri Forțelor Aeriene Române pentru prezenţa lor: domnului general de flotilă Aeriană, doctor Viorel Pană – comandant al Bazei 90 Transport Aerian şi domnului comandor Ion Stăiculescu, comandantul echipajului de la avionul C-27J Spartan. Cu ajutorul lor am reuşit să le facem o surpriză plăcută copiilor care ne-au vizitat”, a mai menţionat Mina Tudor, de la Aeroportul Suceava.