Localităţile Dolhasca şi Liteni vor rămâne în continuare oraşe. Şi asta deoarece locuitorii celor două oraşe nu s-au prezentat în număr suficient la urne pentru ca referendumurile care au avut loc duminică pentru revenirea la statutul de comună să fie validate. Potrivit noilor prevederi legale, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, procent care nu a fost atins în nici unul dintre cele două oraşe.
După centralizarea voturilor, în oraşul Dolhasca doar 24,4% dintre alegători s-au prezentat la urne, motiv pentru care referendumul pentru revenirea la statutul de comună a fost invalidat. Primarul din Dolhasca, Maria Cojocariu, ne-a declarat că prezenţa la urne a fost scăzută în toate localităţile oraşului. Maria Cojocariu a arătat că nici măcar în una dintre secţiile din localitatea Dolhasca, prezenţa la urne nu a fost de 30%. „Rezultatul nu e pe măsura aşteptărilor. Noi am crezut că cetăţenii îşi doresc cu adevărat să schimbăm statutul localităţii pentru a reuşi ca cetăţenii să-şi plătească mai cu uşurinţă taxele şi impozitele locale, iar noi să avem un coeficient de colectare mai bun, coeficient ce contribuie la primirea unor sume din cote defalcate, care sunt folosite pentru dezvoltarea localităţii”, a spus Maria Cojocariu. Potrivit rezultatelor oficiale, pe listele pentru referendum au fost înscrise 8.798 de persoane, dintre care la urne s-au prezentat doar 2.146. Dintre aceştia, 1.655 au votat pentru ca Dolhasca să redevină comună, în timp ce 399 şi-au exprimat prin vot dorinţa ca localitatea lor să rămână oraş.
O situaţie similară s-a înregistrat şi în oraşul Liteni, unde referendumul nu va fi validat deoarece prezenţa la urne a fost de 28,7%.
„Ne aşteptam să fie mult mai mulţi cei care se prezintă la urme. Era un lucru care ar fi trebuit să ne privească pe noi toţi şi să fim cât mai mulţi”, a spus primarul din Liteni, Tomiţă Onisii.
În Liteni, 7.927 de locuitori au fost înscrişi pe lista pentru referendum, dintre care doar 2.275 s-au prezentat la urne. Dintre aceştia, 1.788 de locuitori ai oraşului au votat „Da” pentru revenirea la statutul de comună, în timp ce 427 au votat „nu”, alte 60 de voturi fiind nule.
Referendumurile din cele două oraşe au fost organizate la solicitarea locuitorilor nemulţumiţi de creşterea taxelor şi impozitelor locale de la începutul acestui an, după intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.
Dolhasca şi Liteni au fost declarate oraşe în anul 2004, tot în urma unui referendum.