Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 apr 2016 - Anul XXI, nr. 92 (6205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Experienţe

Lecţii de olărit şi pictură pe ceramică pentru preşcolari şi elevi, în săptămâna „Şcoala altfel”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După ore şi ore de studiu, testări şi lucrări de control, note şi evaluări, preşcolarii, elevii şi profesorii au parte, până vineri, de o săptămână în care au prilejul să se destindă departe de sălile de clasă, de cărţi şi caiete, de responsabilităţi şi teme pentru acasă.

În prima zi din „Şcoala altfel”, elevii şi colegii lor mai mici nu au avut timp să se plictisească, ba dimpotrivă, profesorii pregătind pentru ei fel de fel de programe atractive.

De exemplu, zeci de preşcolari au trecut ieri pragul centrului de artizanat al Asociaţiei Kult-Art „Artizan” din Măriței, unde au dat frâu imaginaţiei şi au creat din lut figurine şi forme, sub îndrumarea unor artişti plastici. Mai mult, au învăţat cum se prelucrează şi se pictează argila şi sticla până ajung să ia forma unor obiecte decorative, însă, în mod firesc, proba practică, cea de modelaj în lut, a fost de departe favorita celor mici.

 

Micii olari de la Măriţei

Primii oaspeţi ai atelierelor centrului de artizanat de la Măriței au fost preşcolarii de la Grădiniţa „Gulliver” Suceava. Până acum, tinerii învăţăcei n-au văzut cum se face o oală de lut decât la televizor sau poate la târgurile meşteşugarilor, însă în această săptămână au avut ocazia să înveţe ei înşişi secretele lutului.

Au fost primele lor ore de practică la atelierul de olărit şi, deşi nu au avut timp şi nici răbdare să descifreze tainele olăritului şi modelării, s-au bucurat de joaca cu boţul de lut. Cu ajutorul dat de profesor, micuţii s-au străduit ca figurinele lor să se apropie de forma unei farfurii, a unui coş de Paşte sau a unei căniţe.

Daria, în vârstă de 6 ani, ne-a mărturisit că „astăzi aş vrea să modelez un coşuleţ cu ouă de Paşte. Mai întâi fac ouăle şi încerc să le fac model. <Şcoala altfel> înseamnă să mergi în multe locuri. Mi-ar plăcea să fie mai des”.

Colega sa, Ioana, tot de 6 ani, ne-a povestit: „Eu fac o căsuţă pentru o buburuză. Am făcut nişte modele, mai trebuie să fac altele. Căsuţa va fi roşu şi cu galben şi mov. E mai frumos aici decât la grădiniţă. La grădi ne pune numai să dormim. Vreau să mă mut aici o săptămână”.

„Modelez o farfuriuţă. Mai am de făcut la ea, trebuie să-i mai fac forme: inimioare, floricele, albinuţe. Vreau să fac melcişorii roşii, farfurioara albă şi inimioarele roz”, ne-a spus Violeta, în vârstă de 5 ani.

La primul curs de modelaj în lut, micuţilor le-a fost oferită o mână de ajutor din partea artistului plastic Remus Dăneasă. „Copiii tot timpul îşi dau frâu liber imaginaţiei, sunt foarte dezinvolţi în ceea ce fac. Se vede plăcerea lor de a modela continuu. Noi doar le-am dat lutul şi i-am lăsat să se joace, iar ei ar vrea să facă orice – dragoni, ceşcuţe, au o grămadă de idei. Au deja experienţa plastilinei, bănuiesc că au şi experienţa lutului. Cred că le-ar plăcea foarte mult să se joace cu roata olarului, doar că s-ar umple de lut şi apă într-un mod inimaginabil. Dar cred că ar fi cea mai plăcută experienţă pentru ei”, ne-a spus Remus Dăneasă.

 

Produsele vor fi expuse

Înainte de lecţiile de olărit, preşcolarii au vizitat atelierul de sticlă fuzionată, unde li s-au explicat etapele de fabricare a unui produs.

„Li se explică din ce e făcută sticla, cum lucrăm, care este materia noastră primă. După atelierul de sticlă, copiii au vizitat atelierul de ceramică, unde au văzut cum se execută un obiect la roata olarului, cum se modelează şi cum se pictează un produs”, a povestit Nicoleta Dăneasa, preşedinta Asociaţiei Kult-Art.

Aceasta a mai menţionat că toate produsele realizate de prichindei vor fi uscate, arse, colorate, iar cele mai ingenioase vor fi expuse la o săptămână după Paşte, cel mai probabil la Centrul pentru Conservarea Tradiţiilor, de pe strada Universităţii.

Peste 500 de elevi şi preşcolari vor trece pragul atelierelor Kult-Art din Măriţei în această săptămână. Astăzi este aşteptată vizita celor de la Grădiniţa „ABC” Suceava, miercuri vor veni elevii Şcolii Gimnaziale Măriţei, joi este programată Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, iar vineri, Şcoala Gimnazială Dărmăneşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecţii de olărit şi pictură pe ceramică pentru preşcolari şi elevi, în săptămâna „Şcoala altfel”.
 Vizualizări articol: 2956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lecţii de olărit şi pictură pe ceramică pentru preşcolari şi elevi, în săptămâna „Şcoala altfel”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei