Începând de astăzi şi până la finele acestei săptămâni, elevii şi preşcolarii nu vor merge la cursuri conform orarului obişnuit, ci vor avea parte de o săptămână altfel.
În intervalul 18-23 aprilie se desfăşoară cea de-a V-a ediţie a programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, program ce constă în derularea unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal.
Şcolile au planificat zeci de activităţi care să-i atragă pentru elevi, de la vizite la Poliţie, Pompieri, Jandarmerie, Universitate, muzee, la concursuri pe diferite teme, plantări de puieţi, campanii antidrog, schimburi de experienţă, ateliere de teatru, de dans sau olărit, activităţi în aer liber, tabere, excursii.
Săptămâna „Şcoala altfel” este o combinaţie de şcoală şi de timp petrecut într-un mod plăcut de elevi, şcolarii având astfel un bun prilej de a-şi cunoaşte mai bine dascălii şi colegii şi de a consolida relaţia cu aceştia.Fără presiunea unui clopoţel sau a notelor, elevii se bucură aproape în unanimitate de „Şcoala altfel”.
De cealaltă parte, dascălii pun la punct ultimele detalii ale activităţilor ce vor fi demarate în această săptămână, iar părinţii se pregătesc să suporte cheltuielile aferente.
Potrivit Ministerului Educaţiei, programul “Şcoala altfel” propune preşcolarilor, elevilor şi cadrelor didactice un nou concept de şcoală în care se vor desfăşura activităţi culturale, sportive, voluntariat, educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, educaţie ecologică sau educaţie rutieră etc.
Aceste activități se vor organiza sub diferite forme, de exemplu: ateliere de teatru, dans, muzică, arte plastice, educație media și cinematografică, competiții organizate la nivelul școlii, mese rotunde, dezbateri, campanii antitutun/antialcool/antipoluare/de prevenire a delincvenței juvenile, schimburi de experiență, vizite de studii, tabere etc.
Premii pentru cele mai bune activităţi din „Săptămâna altfel”
Ministerul Educaţiei va premia cele mai de succes activităţi demarate în cadrul programului „Şcoala altfel”, desfăşurat în perioada 18-23 aprilie.
Desemnarea câştigătorilor fiecărei secţiuni (zece în total) se realizează atât printr-o evaluare realizată de o comisie din cadrul ministerului de resort, cât şi prin votul on-line.
Secţiunile unde proiectele demarate pot fi înscrise sunt: Cultural, Artistic, Tehnic, Ştiinţific, Sportiv, Abilităţi de viaţă, Educaţie pentru sănătate, Educaţie ecologică, Consiliere şi orientare, Cetăţenie democratică.
În 2015, proiectul “Cuza Open” (turneu județean de tenis), demarat de Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, a fost desemnat cea mai bună activitate sportivă din ţară. Totodată, proiectul „e - Școala altfel”, aparţinând Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, a fost cea mai bună activitate din domeniul tehnic.