Peste 30 de maşini vechi au fost expuse ieri pe esplanada Iulius Mall Suceava, în cadrul ediţiei de anul acesta a evenimentului Retro Parada Primăverii. Expoziţia de maşini vechi a fost organizată de Retromobil Club România, iar timp de patru ore vizitatorii au putut să admire unele dintre cele mai frumoase maşini „retro”, aduse la expoziţie de colecţionari din judeţul Suceava, dar şi din Piatra Neamţ. Expoziţia s-a bucurat de un adevărat succes în rândul sucevenilor, câteva mii de persoane venind ieri la Iulius Mall pentru a admira maşinile istorice.
Fără doar şi poate, una dintre „bijuteriile” cele mai admirate la expoziţia de la Iulius Mall a fost un model Singer 4AD construit anul 1952, cel mai vechi autoturism istoric prezentat la Retro Parada Primăverii şi unicat în România. Acesta a fost adus la expoziţie de un colecţionar din Fălticeni, Iulian Todirică, cel care este şi noul reprezentant pe Suceava al Retromobil Club România. „Maşina relativ este rară. A fost construită între anii 1951-1953, în Anglia, şi doar pentru export, pentru că are volanul pe partea stângă, în special pentru SUA şi Europa. Exemplarul de faţă a fost în SUA până în anul 1960, apoi a avut un proprietar din Olanda, iar anul trecut am cumpărat-o eu. Are 7.500 de kilometri în bord şi a participat la mai multe evenimente internaţionale”, ne-a spus Iulian Todirică. El a precizat că modelul prezentat la expoziţia din Suceava este unic în ţară, în Europa mai fiind doar câteva exemplare. Pe lângă modelul Singer, Iulian Todirică a prezentat la expoziţia de ieri alte trei vehicule istorice: un Volkswagen Beetle din 1964, un Fiat 850 din 1966 şi un BMW 728 din 1981.
Iulian Todirică a ţinut să precizeze faptul că începând de anul acesta Retromobil Club Suceava a devenit reprezentanţă judeţeană a Retromobil Club România, de sine stătătoare, până acum fiind o structură afiliată judeţului Iaşi. Preşedinte al Retromobil Club Suceava, Iulian Todirică a precizat că în momentul de faţă clubul sucevean are 22 de membri, care deţin peste 40 de vehicule istorice. De precizat că în conducerea clubului din Suceava funcţia de secretar este deţinută de un alt colecţionar, Andrei Iacob.
O altă „bijuterie” pe care sucevenii au putut-o admire la expoziţia de ieri a fost prezentată de un colecţionar din Câmpulung Moldovenesc, Ciprian Savin, acesta venind cu un model Triumph MG Gentry, construit în anul 1971, după un model din anul 1936.
De remarcat a fost şi prezenţa la evenimentul de ieri a trei colecţionari veniţi din judeţul Neamţ, precum şi a colecţionarilor suceveni Dănuţ Crainiciuc, acesta prezentând modele de Dacia 1.300 şi un Fiat 1.500, dar şi Viorel Romaniuc, acesta având expuse modele de Tranbant, Wartburg şi Barkas. Viorel Romaniuc a prezentat în cadrul expoziţiei de ieri şi primul model de Trabant, construit în anul 1964.