Furtul de material lemnos se transformă de la o zi la alta într-o îndeletnicire tot mai frecventă. Din acest motiv, aproape zilnic poliţiştii descoperă nereguli, fie în ceea ce priveşte transportul de material lemnos, fie direct la firmele care se ocupă cu această activitate.
Numai în cursul zilei de sâmbătă, 16 aprilie, poliţiştii au descoperit în trafic, culmea şi în acelaşi loc, la Plopeni, două transporturi ilegale cu material lemnos. La primele ore ale dimineţii, în interiorul unei autoutilitare s-au găsit 3,46 mc de cherestea răşinoase în valoare de 500 de lei, pentru care nu existau acte de provenienţă. Mai spre seară, într-o altă autoutilitară oprită la control s-au descoperit 1,85 mc de lemn de foc din fag, în valoare de 250 de lei, de asemenea fără documente legale. Cei în culpă au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei, iar lemnul a fost dus la Ocolul Silvic Adâncata.
Şi vineri, 15 aprilie, poliţiştii au înregistrat două cazuri în care problema principală a fost legată de tăierea şi valorificarea lemnului. Un pădurar din cadrul Cantonului Silvic Demăcușa, comuna Moldovița, a sunat la poliţie şi a sesizat că un bărbat a furat material lemnos pe care-l avea în custodie. Pe drumul comunal Demăcușa a fost identificat suspectul care se afla împreună cu soţia sa, iar în căruţă aveau un buştean cu o lungime de patru metri.
Pădurarul susține că buşteanul era de la un arbore doborât de vânt aflat pe raza Cantonului Silvic ce-l are în pază, în timp ce suspectul a spus că lemnul este provenit ca urmare a tăierii unui arbore doborât de vânturile puternice de la începutul anului 2016, aflat pe pășunea tatălui său, ce se învecinează cu pădurea Ocolului Silvic Tomnatic și nu din locul reclamat de pădurar. Până la clarificarea situaţiei, buşteanul a fost lăsată în custodia pădurarului.
Vineri dimineaţă a fost prins un şofer care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 2 mc de cherestea pentru care nu avea acte de provenienţă. Şoferul a rămas fără materialul lemnos şi a primit şi o amendă de 2.000 de lei.
La mijlocul săptămânii trecute, o echipă mixtă de control formată din lucrătorii ai IPJ Suceava și ai Gărzii Forestiere au verificat activitatea SC Best SRL Doroteia.
„Cu această ocazie, conform datelor extrase din aplicația online Wood Tracking, s-a stabilit că administratorul firmei a achiziţionat cantitatea de 12,97 metri cubi, buștean gater, fără proveniență legală, cu o valoare de 1.828,32 lei. Administratorul a fost sancționat contravențional cu suma de 6.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a cantității totale de 12,97 metri cubi material lemnos”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.