Municipalitatea suceveană se confruntă cu un deficit financiar de aproximativ patru milioane de euro, din neîncasarea taxelor şi impozitelor locale în primul trimestru, aşa cum se proceda în alţi ani, când reducerea de 10% la plata integrală se acorda doar până la 31 martie, dată după care începeau să se aplice penalităţi de întârziere.
„În total sunt 17,3 milioane de lei care ar fi trebuit încasate până la 31 martie 2016, dar s-au amânat ca urmare a deciziei luate de Guvern, de prelungire a termenului de achitare a lor până pe 30 iunie”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Din acest total, 3,3 milioane de lei sunt taxe şi impozite care mai sunt de încasat de la persoane fizice, în vreme ce de la persoane juridice – firme, PFA sau asociaţii familiale, a mai rămas de încasat o sumă de aproape cinci ori mai mare – 14 milioane de lei.
„Sunt aproape patru milioane de euro pe care le avem de încasat până la 30 iunie. Este clar că suntem dezechilibraţi financiar astăzi, mai ales că mai avem de încasat vreo 15 milioane de euro din restanţe. Cu 20 de milioane de euro se puteau face multe în Suceava”, a concluzionat Ion Lungu.
Edilul sucevean a precizat că Primăria Suceava nu a majorat taxele şi impozitele locale de 10 ani de zile şi nici nu intenţionează să o facă, „dar nici aşa, nemajorate, tot nu se încasează”.
De amânarea termenului de plată a taxelor şi impozitelor locale au profitat în principal firmele, încasările la bugetul local fiind aproape la jumătate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.