Una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava este absenţa garajelor la staţiile din Suceava, Vatra Dornei şi Siret. Asta face ca în sezonul rece maşinile să fie încălzite cu calorifere electrice, ceea ce ridică valoarea facturilor la energie electrică la sume foarte mari. ”Nu avem garaje, ceea ce pune în pericol aparatura şi medicamentele din ambulanţe, mai ales iarna. În sezonul rece le încălzim cu radiatoare electrice pentru că nu poţi să pui pe bolnav manşeta îngheţată a tensiometrului”, a spus dr. Lăzăreanu.
Managerul interimar al SAJ, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat această problemă cu primarii oraşelor menţionate şi a găsit la aceştia ”foarte multă deschidere” pentru soluţionare.
La Suceava, mai întâi trebuie clarificată situaţia proprietăţii asupra clădirilor, terenul fiind intabulat pe Primăria Suceava. Intenţia managerului este să construiască un garaj cu zece locuri, două pentru ambulanţe de tip C şi opt pentru ambulanţe de tip B, precum şi un loc de aşteptare/odihnă pentru personalul de serviciu.
Din 28 de ambulanţe, doar cinci au sub 200.000 de km
La Siret, administraţia locală pune la dispoziţie teren pentru construirea unui garaj cu două boxe, iar la Vatra Dornei primăria este de acord cu mutarea staţiei de ambulanţă din spaţiul total impropriu în care funcţionează acum, la spitalul municipal, în fostul dispensar TBC, care trebuie însă renovat.
”Voi încerca să fac un proiect cu finanţare europeană, cu implicarea autorităţilor locale, ca să putem rezolva cât mai repede această problemă”, a afirmat dr. Alexandru Lăzăreanu.
De asemenea, a spus el, va solicita Ministerului Sănătăţii dotarea cu ambulanţe deoarece din cele 28 care sunt acum doar cinci au sub 200.000 km parcurşi, având depăşită de mult norma de casare. Evident, aparatura are aceeaşi vârstă cu maşinile. Numărul foarte mare de solicitări, numărul de locuitori şi suprafaţa judeţului Suceava ar impune atât creşterea numărului de maşini, cât şi suplimentarea personalului. Referitor la acesta din urmă, Lăzăreanu a identificat şi o disproporţie între salarizarea angajaţilor din staţia Suceava faţă de cei din judeţ. ”Dacă aş putea corecta această nedreptate aş mulţumi pe mulţi dintre salariaţii instituţiei. La Botoşani, 95% din salarii sunt la maxim, la noi doar 60%. Nu ştiu de ce s-a ţinut cont atunci când s-a făcut grila de salarizare”, a afirmat medicul.
Până la majorarea salariilor, va recurge la o repartiţie mai echitabilă a angajaţilor din staţii, în funcţie de volumul de muncă.