vineri, 15 apr 2016 - Anul XXI, nr. 89 (6202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Modernizări

Şcoală pe şantier, printre moloz şi muncitori, la liceul din Dumbrăveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni arată ca un adevărat şantier.

O echipă de muncitori lucrează de zor la renovarea parterului clădirii unității de învățământ, elevii fac slalom printre schelele de pe coridoare, găleţile de var şi moloz, cablurile electrice atârnă din tavan, iar băncile şi scaunele elevilor zac pe holuri pline de praf.

Pe coridoarele de la parterul şcolii se lucrează, iar din lipsa altor căi de acces, şantierele sunt permanent tranzitate de profesori şi elevi care stau în praful înecăcios câte 5-6 ore pe zi. Profesorii sunt nevoiți să-i supravegheze pe elevi în timpul pauzelor, pentru ca riscul unui accident să fie îndepărtat, iar părinții sunt revoltați de situaţie pentru că se tem pentru siguranța copiilor lor. Aceștia spun că șantierul deschis în şcoală reprezintă un real pericol, că elevii lăcrimează într-una din cauza prafului înecăcios, iar cei care suferă de alergii trebuie să se învoiască de la şcoală în această perioadă.

 

Proiect de 25 de miliarde de lei vechi despre care directorii nu vor să vorbească

Lucrările de extindere şi reabilitare fac parte dintr-un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării, în valoare de circa 25 de miliarde de lei vechi, un proiect amplu, ce va transforma liceul din Dumbrăveni într-o instituţie de învăţământ modernă. O investiţie cu care, în mod firesc, directorii de şcoli s-ar lăuda, mândri că pot să asigure elevilor lor condiţii de oraş.

Însă la Liceul Tehnologic Dumbrăveni lucrările de modernizare a instituţiei au statut de secret de stat.

Cu toate că a fost accesat un proiect de miliarde de lei vechi de la stat, conducerea şcolii comunică găunos, doarde pe vârful buzelor, câteva detalii despre lucrări, preocupată să ţină jurnaliştii departe de şantierul de lucrări.

Jenaţi probabil de faptul că lucrările se desfăşoară fix în perioada anului şcolar şi nu în vacanţe (marele minus al proiectului, de altfel), managerii liceului dau din umeri şi, culmea, interzic în interiorul şcolii filmările care ar surprinde investiţiile făcute din banii statului. În mod hilar, directoarea şcolii, Mihaela Apetrei, refuză vehement să dea declaraţii în faţa camerei de filmat pe motiv că nu este coafată.

 

Apel la înţelegere

Pornind de la o sesizare primită pe adresa redacţiei, am încercat să aflăm de ce reprezentanţii şcolii nu au contractat lucrările pe perioada vacanţelor.

Cum managerii unităţii au apreciat că nu este responsabilitatea lor să vorbească despre o instituţie în fruntea căreia au fost numiţi, detaliile ne-au fost oferite de secretarul comunei, Mihai Chiriac, care a făcut un apel firesc la înţelegere pentru părinţi şi profesori, pentru disconfortul creat.

„Totul se face pentru binele copiilor, pentru confortul lor, iar lucrările se fac pe o perioadă cât se poate de scurtă. Două-trei săptămâni va fi mai dificil pentru elevi şi pentru profesori, dar apoi vor beneficia de cele mai bine condiţii”, a explicat Chiriac.

Potrivit acestuia, proiectul a început în 2008 cu bani de la Ministerul Educaţiei, însă a fost sistat din lipsă de fonduri. În 15 septembrie 2015 proiectul a fost reluat, de astă dată cu bani de la Ministerul Dezvoltării, potrivit contractului, acestea urmând să fie finalizate în august 2016.

„Contractul are un termen, nu putem lucra doar în vacanţe. Firmele de construcţii nu lucrează doar în vacanţe. Părinţii trebuie să se gândească la faptul că nu au fost toalete, nu a fost centrale termice, însă toate aceste lucruri se schimbă. Lucrările au fost terminate la etajele 1 şi 2, însă a rămas parterul. Pe 15 mai vom avea o delegaţie a programului Erasmus Plus din Spania, Italia, Grecia, Turcia, Slovenia, Bulgaria şi vrem să încheiem lucrările până atunci”, a mai completat Mihai Chiriac.

Pentru ca elevii să aibă cât mai puţin contact cu şantierul din şcoală, orele au fost scurtate la 40 de minute, iar pauza la cinci minute. Totodată, două clase de elevi au fost trimise în practică la agenţi economici, altele au fost mutate în sediul de vizavi de liceu.

Proiectul finanţat de Ministerul Dezvoltării a presupus schimbarea instalaţiei electrice şi termice, izolaţie şi modernizarea sălilor de clasă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoală pe şantier, printre moloz şi muncitori, la liceul din Dumbrăveni.
 Vizualizări articol: 2594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Şcoală pe şantier, printre moloz şi muncitori, la liceul din Dumbrăveni4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jale mare trimis de
(15 apr 2016, 11:51:08
Bani statului, furt ca in codru, firma de kakao , pereti indreptati cu tavalucu dar pe ici pe colea ,lambriu de carton, parchet de mai multe culori cu o grosime de 6mm care numai de trafic intens nu e - montat de mintuiala caci deja in unele clase sa umflat, gresie deja crapata........... Oare cine verifica? Oare cine semneaza de primire? NU se sesizeaza nimeni ISJ ... Primaria .... Ministeru...... ......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei