Unul dintre cei mai apreciaţi oameni din sânul comunităţii polonezilor din Suceava a murit ieri la vârsta de 74 de ani. Stanislava Iachimovschi era preşedinte de onoare al Uniunii Polonezilor din România şi preşedinte al Asociaţiei Polonezilor din Suceava. Ultimii 26 de ani şi i-a dedicat în mare parte uniunii pe care a reactivat-o în 1990 împreună cu un grup de iniţiativă din această comunitate.
S-a născut în anul 1941, în Cernăuţi, într-o familie poloneză care s-a refugiat în România, în anul 1944, din faţa trupelor sovietice. Timp de şase săptămâni (martie-aprilie 1944) familia a călătorit într-un vagon de marfă ataşat la garnituri militare cu opriri la Codlea, Arad, Deva şi Salonta, unde a rămas până în 1960, când familia s-a mutat la Suceava.
La Salontaa urmat şcoala primară şi a absolvit Liceul „Arany Janos”. După susţinerea examenului de bacalaureat la Oradea, a intrat la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş – Boliay”, pe care a absolvit-o în anul 1964. Între timp, părinţii s-au mutat la Suceava şi aici a luat repartiţie guvernamentală. Între anii 1964-1996 a predat limba şi literatura română la mai multe licee din oraş.
Împreună cu soţul său a făcut parte din grupul de iniţiativă care a reactivat, în anul 1990, Asociaţia Polonezilor din Suceava, după o întrerupere de 50 de ani, asociaţie care a preluat şi continuă tradiţiile Asociaţiei Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură întemeiate în anul 1903.
A început să lucreze în redacţia publicaţiei bilingve „Polonus”, apărută la Bucureşti şi mutată ulterior la Suceava, iar în ultimii 18 ani a fost redactor-şef al publicaţiei.
Timp de 16 ani a fost coorganizatoare a simpozionului ştiinţific internaţional din cadrul Zilelor Culturii Polone. Simpozionul are ca temă relaţiile polono-române şi se desfăşoară sub deviza „Mai aproape unii de alţii!”.
Stanislava Iachimovschi s-a implicat şi în organizarea altor manifestări şi aniversări. A reprezentat Uniunea Polonezilor din România la congrese şi întâlniri ale diasporei poloneze din Europa şi din lume (Pułtusk şi Varşovia – Polonia, Budapesta – Ungaria, Teszyn – Cehia, Vilnius – Lituania, Londra – Marea Britanie, Paris - Franţa).
Activitatea ei a fost recunoscută de cele mai înalte autorităţi poloneze, fiind distinsă cu medaliile „Pro Patria” şi „Pro Memoria”, precum şi cu „Crucea de Aur de Merit”.
Trupul neînsufleţit al Stanislavei Iachimovschi a fost depus la sediul Dom Polski din Suceava. Înmormântarea va avea loc vineri, 15 aprilie 2016, începând cu ora 10.30, la Biserica „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava.