Accidentele de muncă, bolile profesionale, neoplaziile, schizofrenia, SIDA, dar și boli obişnuite şi accidente care nu au legătură cu munca sunt tot atâtea cauze care conduc la invaliditate și îi obligă pe oameni să se pensioneze înainte de termen. Din cauza pierderii totale sau cel puţin a jumătate din capacitatea de muncă din motivele amintite anterior, la sfârşitul anului 2015, în evidenţa cabinetelor de expertiză medicală din județul Suceava erau înregistraţi 23.585 de pensionari de invaliditate. În activitatea de expertiză medicală și recuperare a capacităţii de muncă, în cursul anului trecut s-au înregistrat 1.352 de cazuri noi, din care 1.327 au fost încadrate în grad de invaliditate. Din numărul total de cazuri noi, 938 nu provin din muncă. Conform unui raport al Casei de Pensii Suceava, numărul de cazuri noi a scăzut față de anul precedent cu 124 de cazuri.
Numărul rămâne însă ridicat, în special pentru gradele I şi II de invaliditate, iar explicația este aceea că din anul 2012 s-a permis intrarea în sistemul public de pensii și a persoanelor care încheie contracte de asigurare pentru o perioadă limitată de timp, în urma Deciziei Curţii Constituţionale nr. 680/26.06.2012. Contractul de asigurare socială se adresează categoriilor de asigurați care deși nu realizează venituri pentru care asigurarea socială nu este obligatorie, doresc să continue plata pentru stagiul de cotizare la fondul de pensii publice.
În sistemul public de pensii se pot asigura toate persoanele care doresc să își completeze venitul asigurat.
Mineritul, construcțiile și exploatarea lemnului, cele mai riscante munci în județul Suceava
În ceea ce priveşte activitatea de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, numărul accidentelor de muncă înregistrate la nivelul Casei Judeţene de Pensii Suceava, în cursul anului 2015, a fost de 65, din care nouă au fost urmate de decesul celui accidentat. Cele mai multe accidente s-au petrecut în activităţile de construcţii şi prelucrarea lemnului. Tot anul trecut, Direcția de Sănătate Publică Suceava a confirmat și 26 de cazuri de boli profesionale, majoritatea fiind de silicoză, fibroză pulmonară şi bronşite profesionale în urma activităţilor din extracţia mineralelor şi activităţilor forestiere.
La sfârșitul anului trecut, la Casa Judeţeană de Pensii Suceava se aflau în evidenţă 151.394 de pensionari şi 172.486 de dosare active, din care 148.173 de pensionari din sectorul de stat, 18.498 de pensionari din sectorul agricol și 5.815 beneficiari indemnizaţie veteran de război.
Din aprilie 2009 în România a fost instituită pensia socială minimă garantată, de care beneficiază toți pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în țară, indiferent de data înscrierii la pensie, în situația în care cuantumul pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
În 2016 nivelul pensiei sociale minim garantate este de 400 de lei.
(13 apr 2016, 20:18:01